Безпощаден Григор Димитров с трета поредна победа в Париж 30.10 | 13:57

Благодарение на този успех, Гришо си осигури дебют в топ 50 на света

От Мариян Найденов

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се поздрави с чудесна победа над бившия номер 8 и настоящ номер 30 в света Юрген Мелцер (Австрия) в мач от първия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Париж с награден фонд 2 427 975 евро.

Преди първата си среща от основната схема Григор бе загрял с две победи в квалификациите във френската столица, а днес записа трети пореден успех в Париж надделявайки над Мелцер в два сета - 7:6(2), 6:2.

Любопитното е, че тайбрекът в първия сет бе девети спечелен за Гришо в последните му пет мача и общо десет изиграни сета, което красноречиво говори за израстването му в психологически план.

За победите си досега Димитров спечели 16 460 евро от наградния фонд и 70 точки за класацията на ATP, благодарение на които той ще дебютира в топ 50 на света през следващата седмица.

Съперник на 21-годишният хасковлия във втория кръг ще търси реванш срещу световният номер 10 Хуан Монако (Аржентина), с когото се срещнаха на турнира в Токио в началото на октомври тази година, а Гришо загуби тежко с 6:2, 6:1, записвайки втората си загуба от този съперник.

Българският талант започна вихрено срещата, като без проблеми взе първото си подаване, а след това записа и първия си пробив в мача, за да поведе на Мелцер с 2:0. Димитров бе безапелационен и в третия гейм, с което затвърди пробива си - 3:0. След това австриецът успя да вземе подаването си за 3:1, но последва нов бърз гейм на сметката на Гришо, за да поведе с 4:1.

Последва размяна на геймове и Димитров поведе с 5:2, но тогава настъпи необясним срив в играта на българина, който започна да допуска сериозно количество непредизвикани грешки, които му костваха връщането на пробива за 5:4, а после доведе нещата до тайбрек, който бе девети за Гришо в последните му десет изиграни сета. Хасковлията показа, че се е превърнал в специалист и не остави никакви шансове на австриеца, печелейки със 7:2 и така поведе с 1:0 в сетовете.

Във втората част се повтори сценарият от първата, но събитията се развиваха още по-добре за Григор Димитров. Той отново проби съперника си още при първото му подаване, след това затвърди пробива си, а после записа втори пробив, за да повече с 4:0, с което до голяма степен предреши изхода на двубоя. До края на мача Гришо печелеше подаванията си, като даде още два гейма на Мелцер, а при 5:2 не сгреши при сервирането си за мача и заслужено се поздрави с победата - 7:6(2), 6:2.

Водещи