Бербатов влезе в класация с пропуска си срещу Челси 19.09 | 18:48

Пропускът на Бербатов бе класиран на седмо място в подреждането на десетте най-запомнящи се моменти от дербито Юнайтед - Челси

От Даниел Любомиров

Класиката между Манчестър Юнайтед и Челси провокира най-големия футболен портал Goal.com да създаде класация за 10-те най-запомнящи се моментa от дербито. За съжаление този път Димитър Бербатов попадна във фокуса на камерите не с класа, а със сериозен пропуск в края, който можеше да се превърне в първи гол за българския нападател през сезона.

В класацията могат да се видят както великолепните отигравания на играчите, така и купищата нелепи пропуски на Челси.

10. Фернандо Торес стреля над вратата - 71 минута

Този момент можеше да се окаже повратен в кариерата на Торес в Челси, защото дойде малко след гола му в мрежата на домакините, който бе реализиран със завидна лекота. Топката попадна в испанеца след рикошет от бранител на Юнайтед и той от десетина метра, без да се замисля, отправи удар към опразнената врата.

Сърцата на феновете подскочиха, когато Торес се подготви да стреля, защото се очакваше да забие второто си попадение в срещата, но кълбото прелетя на около метър над горната греда от чистата позиция. Привържениците на Юнайтед веднага се заеха да се подиграват на разочарования нападател на "сините", без да предполагат какво щеше да се случи по-късно...

9. Крис Смолинг открива резултата - 8 минута

Мачът тъкмо започваше да става интересен, когато Ашли Йънг центрира от пряк свободен удар, а Крис Смолинг се извиси над бранителите в синьо и с глава прати топката в горния ъгъл на Петър Чех. Страхотен удар от страна на защитник, на който биха завидяли всички нападатели. Феновете на Челси обаче имат право да протестират, защото Смолинг бе в откровена засада в момента, в който Йънг сервира кълбото.

8. Ашли Коул фаулира Хавиер Ернандес - 78 минута

Мачът се изплъзваше за Челси, когато Уейн Рууни нацели гредата, а топката се върна точно в краката на Чичарито. От два-три метра и малък ъгъл обаче Ернандес не успя да я прати в мрежата, а Ашли Коул в желанието си да предотврати гола се хвърли в краката на мексиканеца и за малко не ги счупи.

Така Чичарито демонстрира неточен мерник, но бранителят на Челси се справи със задачата си - повторенията показаха сериозността на ситуацията и огъването на крака на нападателя. Така Коул стана последното записано име в тефтерчето на съдията Фил Дауд, който му показа жълт картон след консултация със страничния арбитър и след молитвите на Джон Тери. Дузпа обаче не бе отсъдена, защото топката вече бе излязла от терена, когато бе извършено нарушението.

7. Удар на Димитър Бербатов изчистен от голлинията - 90 минута

Срещата вече бе спечелена за Юнайтед, но голмайсторът на миналото първенство Димитър Бербатов търсеше първия си гол през сезона в последните минути. Той получи хубав пас от Рууни, който избяга от засадата и принуди Петър Чех да напусне вратарското поле, след което пусна към Бербо на опразнената врата. Българинът трябваше да се разтегне, за да отправи удар, а притичалият Коул изби топката от голлинията. Защитникът се сблъска с гредата при шпагата си, а публиката остана разочарована - спиращ дъха край на спиращ дъха мач.

6. Уейн Рууни вкарва за 3:0 - 45 минута

За втори пореден път на "Олд Трафорд" Юнайтед реализира три гола през първото полувреме срещу отбор, който завърши в 4-ката за миналия сезон. Начинът, по който Рууни отбеляза деветия си гол за сезона, обаче, бе доста странен.

Фил Джоунс направи хубав пробив в наказателното поле, но се подхлъзна и загуби топката, като виждаше как тя остава зад него. Джон Тери побърза да се намеси и да изчисти кълбото, но вместо това уцели връхлитащия Нани - по този начин то попадна в краката на Рууни, който на почти празна врата без проблеми се разписа.

5. Рамиреш кандидатства за приза "Пропуск на годината" - 26 минута

Това щеше да бъде пропускът на сезона, дори на последните няколко сезона, но се оказа, че едвам ще се нареди в топ 3 за самия мач.

Хуан Мата подаде отляво за Фернандо Торес, който влезе в пеналтерията и вместо да стреля, реши да не проявява егоизъм и по прекрасен начин пусна топката за нахлуващия Рамиреш. Дори Даниел Стъридж тичаше зад бразилския халф, което индикираше за надмощието на Челси в ситуацията.

Някакси Рамиреш успя да настрои тялото си по ужасен начин и чукна леко топката право в тялото на отчаяно плонжиралия Давид Де Хеа, след което се просна по лице на тревата. Стъридж изрита съотборника си, докато той лежеше безпомощно, но това не бе утеха за феновете на Челси.

4. Фернандо Торес вкара втория си гол за Челси - 46 минута

Този момент накара света да си помисли: Той се върна! Само секунди след подновяването на играта Торес с чудесен изстрел върна "сините" в мача. Никола Анелка даде много хубав пас в наказателното поле за испанеца, който се провря между Джоунс и Джони Еванс, за да преодолее Де Хеа с брилянтен външен фалц.

Именно заради подобно класно отиграване Челси плати 50 милиона евро за него през януари, но празнуването на гола му пред "Стретфорд Енд" щеше да го преследва по-късно в срещата.

3. Рууни бие дузпа в стил "Тери" - 57 минута

При 3:1 срещата неусетно навлезе в ритъма на онази чудовищна победа с 8:2 над Арсенал при последния мач на "Олд Трафорд". Изглеждаше сякаш Рууни ще реализира своя трети пореден хеттрик, когато "червените дяволи" получиха право да изпълнят дузпа, след като Жозе Босингва повали на земята нахлуващия Нани.

Рууни взе топката и се приготви да отбележи втория си гол в мача, но вместо това се подхлъзна точно преди да стреля и кълбото прелетя изключително далеч и встрани от вратата, пазена от Петър Чех. Изпълнението му бе точно копие на гафа на Джон Тери по време на финала в Шампионската лига през 2008-ма година в Москва, с който Челси бе закопан и загуби трофея.

2. Великолепен гол на Нани за 2:0 - 37 минута

Португалецът вдигна на крака "Олд Трафорд" с невероятен пробив и удар, но ситуацията отново бе доста спорна от гледна точка на феновете на Челси.

Дълъг пас от дълбочина бе овладян от Нани, само че повторенията показаха, че той е бил в засада по време на подаването. Все пак, португалецът проби през Мата и с фантастичен изстрел от 25 метра препарира Петър Чех.

1. ОНЗИ пропуск на Фернандо Торес - 83 минута

Това със сигурност ще остане един от най-великите моменти в историята на Премиършип. Най-скъпият играч в Англия на път да отбележи втория си гол в мача, след като в последните пет срещи не бе реализирал. Финтът срещу Де Хеа бе не само впечатляващ, но и излъчващ увереност, класа и спокойствие.

И изведнъж всичко се обърна и се превърна в нещо ужасно, смехотворно и крайно неправилно. Ударът му от три метра на празна врата с левия крак премина покрай гредата, въпреки че той бе фронтално срещу нея - феновете на стадиона и всички по света не можеха да повярват.

Без съмнения най-запомнящият се момент в един от най-запомнящите се мачове в историята на Премиършип.

Водещи

Най-четени