Билич похвали футболистите си, Трапатони не губи надежда 11.06 | 09:43

Вижте мненията на двамата специалисти след победата на Хърватия над Ейре с 3:1

От Мариян Найденов

Старши треньорът на Хърватия Славен Билич нямаше как да не е доволен след победата на своите възпитаници с 3:1 над Ейре в първия им мач на Евро 2012, с което те оглавиха класирането в групата, в която са още считаните за фаворити Италия и Испания. Според младия специалист ключът за успеха е била предварителната подготовка и разузнаването на съперника преди мача.

"Очаквах такъв резултат. Подготвихме се добре за мача и знаехме всичко за Ирландия. Мислехме, че сме по-добрият отбор, но човек никога не знае. През август 2011 с тях играхме приятелска среща. Тогава не играхме добре, но тази вечер показахме как можем да играем. Днес бяхме много по-добри в нападение.

Трябва да поздравя футболистите си, както и привържениците на двата отбора. Атмосферата беше страхотна, а мачът трябва да се е харесал и на неутралните запалянковци. Напълно съм доволен от начина, по-който играхме тази вечер. Контролирахме топката в центъра на терена, а в същото време крилата ни бяха много опасни", коментира Билич след мача.

"Ирландия нямаше загуба в 14 мача поредни. Те бяха в квалификационна група с Русия и завършиха 0:0 Москва, така че трябва наистина да сме играли много добре, щом победихме толкова силен съперник.

Техният гол падна след наша грешка, докато нашите попадения дойдоха след много добре игра. Може да се случи да ти отбележат гол от статична ситуация, защитата ни проспа ситуацията, но иначе ние бяхме по-изобретателния отбор. Няма как да си щастлив, когато ти вкарат гол, но смятам, че отговорът ни беше подобаващ.

Мечтаехме мачът да се развие така и да победим. Сега имаме 3 точки и сме на първо място в групата. Ще играем срещу два отбора, които може и да разполагат с повече качество в съставите си, но аз съм сигурен, че Испания и Италия ще имат много тежки двубои с Ирландия", завърши Славен Билич.

Селекционерът на Ейре Джовани Трапатони пък смята, че все още нищо не е загубено за отбора му, ако успее да се вдигне след загубата и да изиграе на ниво останалите си два мача в групата, независимо, че ирландците срещат фаворитите Испания и Италия, които завършиха наравно - 1:1 помежду си. Италианският ветеран призна загубата от Хърватия, но е убеден, че момчетата му могат да покажат много повече от това в мача с балканците.

"Утре ще имаме време да си изясним какво се случи през първото полувреме. Преди мача казах, че сме готови за добро представяне, но след само две минути на терена допуснахме гол. Пред Шей Гивън имаше трима или четирима играчи и той не можа да види топката.

Отборът на Хърватия заслужаваше да води в резултата след първото полувреме, защото беше по-добър в средата на терена. След почивката се опитах да променя нещата като исках да дам малко почивка на Роби (Кийн). Пуснах в игра Саймън Кокс и Йон Уолтърс и започнахме да играем малко по-добре.

Първият гол падна след наша грешка - може би бяхме прекалено напрегнати в началото на мача, но вторият гол във вратата ни дойде в ключов момент. Можем да играем много по-добре от това, което показахме в този мач", коментира Трапатони.

"Преди следващия ни мач, трябва да помислим за физическата подготовка на футболистите. Ако реша да сменя някой, то това няма да е непременно, защото е направил слаб мач. Испания има само една точка, ето защо ние трябва да действаме психологически и да се вдигнем, защото трябва да си спомним колко много мачове изиграхме, без да допуснем гол.

Ние вярваме в силата си. Тази вечер срещнахме отбор, който беше силен технически, но всеки мач в този турнир може да донесе изненада", завърши Джовани Трапатони.

Водещи

Най-четени