Хърватия повали Ейре в атрактивен сблъсък в Познан 10.06 | 23:42

"Шахматистите" демонстрираха убийствена ефективност и пречупиха островитяните

От Иво Вецев

Националният отбор на Хърватия постигна изключително ценен успех над Ейре с 1:3 на Градския стадион в Познан и оглави класирането в група "C" на Евро 2012 в Полша и Украйна.

Хърватите се възползваха чудесно от равенството 1:1 между Испания и Италия по-рано днес, като по този начин е с една крачка по-близо до излизане от тежката група. В герой за състава на Славен Билич се превърна Марио Манджукич, който изненадващо започна като титуляр на мястото на Даниел Пранич.

Атакуващият полузащитник откри резултата още в 3-ата минута с глава, но в 19-ата Леджър възстанови равенството. В края на полувремето обаче ужасяваща грешка в защита на Ейре позволи на Йелавич да остане очи в очи с Гивън - 1:2. В началото на втората част всичко в мача беше решено, след като отново с глава Манджукич оформи крайното 1:3.

Така, Хърватия оглавява група "C" на Евро 2012 с актив от 3 точки, а второто и третото място делят Испания и Италия с по 1 точка. Последното място е за възпитаниците на Джовани Трапатони. Следващите мачове са на 14-и юни, като Испания играе с Ирландия, а хърватите се изправят срещу Италия.

Двубоят едва беше започнал и първият гол падна малко след като бяха изминали 180 секунди игра. Капитанът Дарио Сърна направи страхотен пробив по дясното крило и центрира около точката на дузпата. Там, Манджукич се подхлъзна, но все пак успя да засече с глава, а вратарят Шей Гивън не се намеси умело и топката се оплете в мрежата зад него - 0:1.

Хърватите обаче допуснаха отпускане и бързо след това бяха наказани за своето лекомислие. Ейдън МакГийди изпълни пряк свободен удар в полза на Ейре, центрирайки към далечната греда. Там непокрит се оказа Сейнт Леджър, който с глава успя да засече топката във вратата на Стипе Плетикоса.

Двата отбора си размениха няколко опасни атаки, но до по-сериозни положения така и не се стигаше. Когато всички очакваха полувремето да дойде при равен резултат, дойде и мигът на Никица Йелавич, който през сезона показа, че има нужда от едно положение за да реализира.

След центриране пред наказателното поле на Гивън настъпи паника в защитата на Ейре, а ирландецът Стивън Уорд даде страхотен пас пред малкото наказателно поле на Йелавич, който в 43-ата минута матира Гивън и хвърли в екстаз всички хървати на стадиона.

Второто полувреме пък започна огледално на първото и отново Манджукич беше в прегръдките на своите съотборници. В 48-ата минута Перишич центрира перфектно към атакуващия полузащитник, а от своя страна той надскочи Леджър, насочи топката с глава в долния ляв ъгъл на Гивън и даде 2 гола аванс на своята страна - 1:3.

Това внесе спокойствие в състава на Славен Билич и хърватите заиграха по-спокойно. Ейре пък така и не успяваше да стигне до опасно положение, като изключим удар с глава на Дън в 69-ата минута, който обаче не се оказа проблем за Стипе Плетикоса.

В 80-ата минута Деймиън Дъф напредна по лявото крило и успя да центрира в наказателното поле, където Андрюс надскочи трима защитници, но Плетикоса успя да улови хубавият удар с глава.

В заключителните минути на срещата Ейре можеше да си осигури поне точката в срещата, но отново Кийт Андрюс пропусна две удобни положения след перфектни подавания на Деймиън Дъф. В даденото от съдията продължение Ирландия не успя да затрудни Хърватия и по този начин резултатът остана непроменен - 1:3 за Лука Модрич и компания.

Водещи