Испания и Италия не се надвиха в качествено дерби от Група С 10.06 | 20:53

"Адзурите" поведоха, но задържаха само три минути аванса си, като и двата тима направиха купища пропуски

От Даниел Любомиров

Испания и Италия не можаха да се победят в качествен сблъсък, който даде начало на борбата в Група С на Евро 2012.

"Скуадра адзура" заслужено поведе в резултата в 61-ата минута чрез попадение на влезлия като резерва Антонио Ди Натале, но само 180 секунди по-късно Сеск Фабрегас се възползва от страхотен пас на Давид Силва, за да матира Джанлуиджи Буфон - 1:1.

И двата тима могат да съжаляват за многото пропуски, които направиха и през първото, и през второто полувреме. До почивката най-запомнящ в актива на Италия ще си остане ударът с глава на Тиаго Мота в 45-ата минута, при който Касияс демонстрира страхотен рефлекс и изби. По-рано пък Маркизио пробва с красив удар от въздуха да реализира гол шедьовър, но отново кълбото бе в обсега на вратаря.

Андрес Иниеста с опасен диагонален изстрел не можа да материализира превъзходството на "Ла Фурия" в началото на втората част, но точно тогава "скуадра адзура" попари съперника си с гола на Антонио Ди Натале. Преди това Марио Балотели бе пропуснал да се разпише, останал сам срещу Касияс.

В 64-ата минута пък Силва с магическо изпълнение асистира на Фабрегас за изравнителното попадение.

До края на срещата най-много пропуски направи Фернандо Торес, който замени голмайстора за еврошампионите. Антонио Ди Натале и Маркизио пък пропуснаха да донесат трите точки на "адзурите".

Първо полувреме

Началото на срещата бе равностойно, но "Ла Фурия" създаде първото по-опасно голово положение. В 10-ата минута Марио Балотели загуби топката в средата на терена и Давид Силва подхвана контраатака, но ударът му от границата на наказателното поле попадна право в обсега на Джанлуиджи Буфон.

Преди това друг шут на Силва профуча над горната греда, а италианците демонстрираха агресия в предни позиции, която им печелеше статични положения пред пеналтерията на иберийците.

Най-опасният момент за Икер Касияс дойде в 13-ата минута, когато отрази коварен изстрел на Андреа Пирло от пряк свободен удар, който беше фронтално срещу вратата от около 20 метра.

В 23-ата пък Даниеле Де Роси с прекрасен пас изведе Антонио Касано в наказателното поле на испанците, а нападателят на Милан стреля по диагонала, но кълбото премина покрай гредата, като беше извън обсега на Балотели.

Най-красивият момент през първото полувреме дойде в 37-ата минута, когато Касано нахлу по лявото крило и центрира на дъгата на наказателното поле, а оттам Клаудио Маркизио с прекрасно воле тества рефлексите на Касияс, но стражът на Испания укроти топката.

В самия край на първата част пък и двата тима си разделиха по едно чисто голово положение - първо Шави Ернандес копна кълбото в пеналтерията на италианците за Андрес Иниеста, който технично го овладя и пробва да го прати в горния ъгъл на Буфон, но прехвърли вратата.

В ответната атака пък центриране отдясно към Тиаго Мота завърши със силен удар с глава на халфа на ПСЖ, но Касияс с много класна намеса предотврати гола в мрежата си. Така на полувремето резултатът се запази 0:0.

Второ полувреме

Испания се хвърли в атаки още от първия съдийски сигнал и най-доброто положение се откри пред Андрес Иниеста в 51-ата минута. Тогава, съотборникът му в Барселона Фабрегас го изведе чудесно отляво на вратата на Буфон, халфът напредна и стреля силно по диагонала, но Буфон успя да отлкони топката с пръсти, Това остана незабелязано от съдията и корнер не последва.

Докато "Ла фурия" се беше съсредоточила в атака, Балотели можеше да се възползва от грешка на Рамос. Той притисна защитника до тъчлинията, отне му топката, напредна и влезе в наказателното поле, но се засуети и защитникът на Реал Мадрид успя да поправи грешката си.

След този пропуск Прандели реши да вкара Антонио ди Натале на негово място и това даде резултат. В 61-ата минута Андреа Пирло тръгна от собствената половина, успя да премина покрай трима в червена фланелка и пусна феноменален извеждащ пас за резервата. Нападателят на Удинезе овладя добре, напредна и с чудесен удар преодоля технично съпротивата на Касияс - 0:1 за "Скуадра адзура".

Еуфорията на "адзурите" трая само 180 секунди - Давид Силва направи бърз пробив по левия фланг и матира цялата защита със скрит пас към Фабрегас, който се измъкна от опеката си и прониза Буфон за 1:1.

След бързата размяна на попадения последваха минути на надмощие за испанците – Висенте дел Боске моментално прояви съобразителност и пусна в игра Хесус Навас и реши да заложи на типичен нападател в лицето на Фернандо Торес.

Крилото на Севиля още с влизането си на игрището раздвижи атаката на Испания по десния фланг, а Торес направи сериозен пропуск при първото си докосване. В 73-ата минута Ел Ниньо бе изведен от Шави сам срещу вратаря, но не сполучи в опита си да го финтира. Буфон дори с крак елегантно успя да разоръжи противника си, с което спечели аплодисментите на италианските фенове.

Ди Натале можеше да нокаутира Касияс и световните шампиони с акробатичен удар в 77-ата минута, когато Андреа Пирло с прекрасно центриране го изведе на стрелкова позиция на 7-8 метра от вратата. За съжаление на "Скуадрата" обаче топката мина покрай гредата, с което шансовете на Италия за пълен успех се изпариха.

До края на срещата двата тима не можаха да си отбележат нов гол, а "адзурите" впечатлиха с продължителността на владеене на топката, с което не позволяваха на испанците да налагат обичания от тях стил на игра.

Торес пропусна да донесе победата на "Ла Фурия" в 86-ата минута, но се провали в опита си да прехвърли Буфон от 20 метра. Италия отговори с акция на Маркизио в 89-ата, когато направи двойно подаване с Тиаго Мота, но ударът на халфа на Ювентус бе право в прегръдките на Касияс.

Водещи