Болт се разходи към 1/2 финалите на 100 метра, Димитров отпадна достойно 10.08 | 20:37

Българският талант в спринта записа най-добрия си резултат извън България

От Даниел Любомиров

Българският талант в късия спринт Денис Димитров завърши на 6-то място в своята серия на 100 метра от Световното първенство по лека атлетика в Москва.

Сребърният медалист от Европейското за младежи по-рано през годината спря хронометрите на 10.29 секунди и на практика приключи участието си на планетарния шампиона в руската столица.

В 4-та серия, където се подвизаваше Димитров, спечели китаецът Пеймън Жън, който с 10.04 секунди постави национален рекорд на страната си. Втори завърши Ричард Томпсън от Тринидат и Тобаго с 10.14, а Джесън Роджърс от Сейнт Китс и Невис остана трети с 10.19 секунди.

Tака Денис Димитров се представи задоволително на първото си Световно първенство при мъжете, като 10.29 е неговото най-добро постижение извън България. Към полуфиналите продължават първите трима от 7-те серии плюс трите най-добри "губещи" времена.

Двукратният олимпийски и световен шампион от 2009-та година Юсей Болт се разходи към полуфиналите на 100 метра на Световното първенство по лека атлетика в Москва, печелейки своята серия с резултат 10.07 секунди.

Световният рекордьор, който не можа да защити титлата си на предишния планетарен шампионат заради прословутия си фаулстарт в Дегу 2011, сега бе изплашен от нерегламентиран старт на друг атлет в неговата седма серия.

Кемар Химан от Каймановите острови направи фаулстарт, а това принуди Болт да бъде пределно внимателен в своето бягане, като все пак ямайската суперзвезда спечели без проблеми.

Втори финишира Анасо Йободвана от ЮАР с 10.17, а Реймън Гитенс от Барбадос остана трети с 10.19 секунди.

"Чувствам се в много добра форма и съм тук единствено за титлата. Уплаших се от фаулстарта и затова не бягах особено добре, но целта беше да стигна до полуфинала", заяви Болт след състезанието, с което беше закрит първия ден на Световното първенство в Москва.

"Не знам дали ще мога да поставя нов световен рекорд, но със сигурност искам да направя най-доброто си бягане през сезона на финала на 100 метра", допълни живата легенда в спринта.

Утре от 18:05 започват полуфиналите на 100 метра, а голямото шоу - финалът - е насрочен за 20:50 часа българско време.

В трета серия бяха записани най-добрите резултати до момента - фаворитът за медал Джъстин Гатлин първи успя да слезе под 10 секунди, печелейки с отличните 9.99.

Втори остана Кестън Бледман от Тринидат и Тобаго с 10.02, а британецът Дуейн Чеймбърс се нареди 3-ти с 10.14 секунди.

В първа серия Кемар Бейли-Кол от Ямайка спечели с великолепно време от 10.02 секунди и постави най-добро постижение на такъв етап от Световното първенство в историята (преди Гатлин да спечели своята серия). Досега легендата Карл Люис и отсъстващия заради допинг Асафа Пауъл имаха 10.05 в сериите на 100 метра на планетарни шампионати.

Европейската гордост в спринта Кристоф Льометър завърши втори в серията с резултат 10.12, а трети се нареди Габриел Мвумвуре от Зимбабве с 10.28 секунди.

Втората серия отново беше разпределена така, че да включва поне двама изявени спринтьори, които да си оспорват първото място.

Неста Картър от Ямайка спечели без да се изпоти с резултат 10.11 секунди, а втори остана холандецът Чуранди Мартина с 10.17 секунди. Канадецът Гавин Смели грабна третата позиция с 10.30, изпреварвайки само 1 стотна японското дете чудо Йошихиде Кирю.

Френският ас в спринта Джими Вико спечели 5-ата серия с резултат 10.05, въпреки че не стартира по най-добрия начин. Канадецът Аарон Браун остана втори с 10.15, а катарецът Самуел Франсис се нареди трети с 10.21 секунди.

В шеста серия американецът Майк Роджърс даде най-добро време в сериите в дисциплината, печелейки с 9.98 секунди - това е с 1 стотна по-бързо от постижението на Джъстин Гатлин в трета серия.

Ямаецът Никел Ашмийд остана втори с 10.12, а Хари Айкинс-Арийти завърши трети с 10.16 - толкова беше времето и на Бингтиан Су от Китай, който също се класира за полуфинал с едно от трите най-добри "губещи" времена.

Другите двама полуфиналисти, които останаха извън топ 3 на сериите си, са Джеймс Дасаолу (Великобритания) с 10.20 и Антоан Адамс от Сейнт Китс и Невис с 10.18 секунди.

Водещи

Най-четени