Бостън изненада Маями във Флорида и е на победа от титлата на Изток 06.06 | 09:59

Тройка на Пол Пиърс подпечата важния успех, а Рейжон Рондо влезе в историята на Селтикс като играча с най-много мачове с 10 или повече асистенции в плейофите на НБА

От Иво Вецев

Баскетболистите на Бостън Селтикс постигнаха немислимото срещу абсолютния фаворит във финалите на Източната конференция Маями Хийт и победиха с 94:90 в "Американ Еърлайнс Арина", като по този начин шампионът от 2008-а година дръпна в серията с 3:2 победи.

В началото на серията "горещите" изглеждаха неуязвими срещу застарелия отбор на Бостън, но "келтите" използваха предимството на своя голям опит, който им помогна да вземат три поредни победи срещу фаворита не само на Изток, но и в цялата лига. Мач №6 ще се изиграе в Бостън, което дава голямо предимство на Гарнет и компания.

Снощният двубой започна със силни 15 минути на срещата от страна на домакините, които поведоха в резултата с 13 точки след тройка на ЛеБрон Джеймс. Публиката в залата беше наелектризирана, тъй като в игра се завърна и контузеният Крис Бош, който обаче влезе за кратко и записа само 14 минути на паркета.

След първоначалната доминация Бостън съкрати своя пасив и срещата продължи да се развива кош за кош, като "горещите" не успяваха да натрупат нов солиден аванс. Селтикс бяха водени от 37-годишния Кевин Гарнет, който изигра поредния си силен двубой, докато Рондо изпитваше затруднения със своята стрелба. Въпреки това той отново беше обичайният лидер със своите асистенции. "Келтите" завършиха третата част със серия от 15:1, което им помогна да влезнат с 5 точки аванс в заключителната част.

В последните 12 минути бе изкован и успеха. Маями поведе с 6 точки, а 6 минути преди края Дуейн Уейд направи феноменален чадър на Брендън Бас. Рондо обаче надскочи Джеймс и чукна топката към Пиетрус, който наниза тройка и съкрати дефицита на своя тим до 3 точки, вместо да набъбнe до 8. Малко под три минути преди края Гарнет даде една точка аванс на Селтиткс, но решаващият кош падна 55 секунди преди края. Пол Пиърс остана в ситуация 1 в 1 срещу Леброн Джеймс и стреля тройка, която попадна в целта - 90:86. 9 секунди преди края Гарнет отбеляза два наказателни удара, които подпечатаха победата - 94:90.

Решаващ фактор за победата се оказа защитата, която наложи треньорът Док Ривърс след първите 8-9 минути от срещата. Бостън редуваха лична с зонова защита, което обърка "горещите", които не можаха да намерят постоянен ритъм в нападение. Освен това Маями отбелязаха само 7 изстрела от 26 опита от тройката.

Освен това "келтите" записаха 9 поредни точни стрелби от линията за наказателни хвърляния в края на двубоя, след като при 18 опита преди това само 13 бяха успешни.

За успеха най-полезен беше Кевин Гарнет, който успяваше да се пребори в подкошието с Джеймс и Хаслем. Той отбеляза 26 точки и овладя 11 борби, като се представи отлично в защита в заключителните минути. Рейжон Рондо пък записа едва 3 вкарани коша от 15 опита за 7 точки, но пък влезе в историята на Бостън.

Той направи 13 асистенции, с което записа 39-и двубой с 10 и повече завършващи подавания в кариерата си в плейофите. По този начин той се нареди на първо място по този показател в историята на Бостън, измествайки от там легендата Боб Кузи.

Пол Пиърс се отчете с 19 точки, както и решаващата тройка, а Рей Алън добави 13 точки. Пиетрус се включи успешно от резервната скамейка, отчитайки се също с 13.

За Маями ЛеБрон Джеймс беше най-резултатен с 30 точки, като добави и 13 борби. Уейд се отчете с 27, но отново останалите в бял екип разочароваха, като единствено Хаслем успя да се отчете с 14 борби, но едва 3 точки.

Завръщането на Крис Бош имаше ефект върху играта на "горещите", но той записа едва 12 минути в завръщането си и не игра в заключителните минути. Той все пак записа 9 точки и 7 борби, доказвайки колко е важен за отбора.

В четвъртък през нощта е мач №6 между двата тима в Бостън.

Водещи

Най-четени