Бъдещето на Гран при на Испания също под въпрос 21.02 | 14:22

Икономическите трудности на Каталуния поставят бъдещето на събитието на карта

От iNews.bg

Скоро, след като от Мелбърн дойдоха нови призиви Гран при на Австралия да остане в историята след 2015 г., обект на широка дискусия стана и състезанието в каталунската столица Барселона.

Президентът на Каталуния Артур Мас довери, че продължаването на Гран при на Испания след 2012 г. съвсем не е сигурно, като бъдещето на мероприятието зависи най-вече от икономически фактори.

"Бъдещето на Гран при на Каталуния е гарантирано за тази година, както и най-вероятно за следващата", сподели Мас пред "Ел Паис". "Също така вярвам, че провеждането му може да продължи и за в бъдеще. Но това зависи от развитието на икономическата ситуация, както и на постигнатите резултати през следващите две години", продължи президентът на Каталуния. 

"Всички знаят, че са ни наложени рестрикции по отношение на бюджетите, както и че Формула 1 инкасира загуби. Но също така трябва да се вземе под внимание икономическото влияние на събитието, както и начина, по който то представя страната извън границите й. По този начин Каталуния се поставя на картата на света".

През 2007 г. президентът на Формула 1 Бърни Екълстоун сподели, че е постигната договорка Гран при на Испания да запази мястото си в календара до 2016 г. Артур Мас от своя страна заяви, че ще направи всичко по силите си, за да осигури бъдеще на състезанието. Гаранции обаче няма.

"Ситуацията е такава, като не се опитвам да заблуждавам когото и да е", каза Мас. "Още от първия ден заявих, че ще говоря единствено истината и ще го правя ясно".

"Зная цената на едно домакинство на старт от Формула 1, като съм тук, за да подкрепя всички хора на пистата. Но не мога и да крия истината. Трябва да намалим бюджетите, а правителството на Каталуния трябва да затегне коланите. Това дава отражение навсякъде. Ще видим какво ще се случи през тази година и следващата", добави Артур Мас.

Водещи

Най-четени