България загуби битката с Турция в Европейската лига 15.07 | 20:57

"Лъвиците" ще спорят за бронзовите медали на надпреварата, след категорично поражение с 0:3 в Истанбул

От Константин Симидчийски

Женският национален отбор по волейбол на България не успя да се класира за финала на Европейската лига, губейки с 0:3 (18:25, 21:25, 18:25) от домакините Турция във втори полуфинален двубой за деня в зала "Буркан Фелек", Истанбул. Преди това за финала вече се класира тимът на Сърбия, който не остави никакви шансове на Чехия.

Срещата бе повторение на миналогодишния полуфинал, когато победител бе отборът на България. Тогава Ева Янева и компания се наложиха с резултат 3:2, но днес туркините взеха реванш, правейки го и по далеч по-безкомпромисен и категоричен начин.

Така пред България остава битката за бронзовите медали. Утре възпитаничките на Драгутин Балич ще се изправят срещу Чехия, а двубоят ще се проведе от 16.30 часа българско време. В 19.00 ще бъде дадено начало и на спора за златото, а Сърбия ще се опита да спечели трета поредна титла в Европейската лига.

Днешният мач в "Буркан Фелек" започна равностойно, а в средата на гейма резултатът бе равен - 14:14. Тук обаче последва сериозен срив в българските редици, който позволи на туркините да се откъснат напред за 20:14. До края на частта до изненади не се стигна, а Турция поведе с 1:0 гейма.

Домакините продължиха със силната си игра и в гейм номер, оставяйки "лъвиците" в постоянна позиция на догонващи. Туркините взеха аванс за 14:10 точки, който в последствие задържаха успешно и за 21:17. Българките опитаха да се върнат в гейма, намалявайки за 21:19, но отпускане в турските редици не се забеляза - 25:21 и 2:0.

Третата част отново мина под турска диктовка. "Лъвиците" поведоха с 3:1 в самото начало, но обратът отново бе налице - 8:5 за Турция, което отново принуди българките да догонват своите съпернички в резултата. Родните националки съумяха да намалят до 11:10 в полза на домакините, но тук последваха нови три точки за туркините, довели до 14:11. При 21:15 вече всичко в срещата бе ясно, като до края на гейма Турция постепенно сложи точка на спора, класирайки се за финала пред собствена публика.

Водещи

Най-четени