България подчини Чехия и спечели бронзовите медали в Европейската лига 16.07 | 18:10

"Лъвиците" бяха безкомпромисни и не оставиха никакви шансове на своите съпернички в Истанбул

От Константин Симидчийски

Женският национален отбор на България се поздрави с чист успех над Чехия в малкия финал на Европейската лига и след категоричното 3:0 "лъвиците" се окичиха с бронзовите медали от престижния турнир на CEV. В отделните части възпитаничките на Драгутин Балтич бяха безкомпромисни и за 80 минути затвориха мача с 25:21, 28:26 и 25:23. Единствено във втория гейм националките ни влязоха в заключителните разигравания с точков пасив, но успяха да го заличат и се възползваха от втората си възможност да поведат с 2:0. Именно успехът с 28:26 след близо половинчасовия сет се оказа решаващ за крайния изход, защото оттам нататък "лъвиците" без особени проблеми постигнаха чистата победа.

Първата част бе спечелена след нервно съперничество на полето и няколко обрата в резултата, но чак до 19:19 не се знаеше кой ще вземе решителната инициатива. Сервисите на Страшимира Филипова обаче ни помогнаха да поведем с 21:19, след което последователни успешни атаки на Добрияна Рабаджиева ни позволиха да затворим гейма, като Доби завърши с ас за 25:21.

В началото на втория гейм "лъвиците" пробваха да вземат ранно предимство и да наложат волята си, но опонентките им не позволиха да се откъснат, като резултатът се движеше с малки разлики, преди няколко грешки на разпределителката ни Диана Ненова да позволят на чехкините да поведат с 12:9. Все пак успешни атаки на Ева Янева помогнаха на българките да изравнят и дори да се оттеглят с точка преднина на второто техническо прекъсване. Нов срив в играта ни доведе до поредната смяна на водачеството в резултата, но дори при 22:20 за Чехия все пак не се отказахме да гоним победа. С включването на Елица Василева блокадата ни се подсили, а и Емилия Николова се представи отлично в началните си удари, което ни позволи да изравним до 24:24 и дори да стигнем до геймбол. Две поредни неубедителни изяви на Ева Янева обаче доведоха до поредната въртележка на предимството - 26:25 за Чехия. В крайна сметка страхотна серия на Филипова донесе нужните точки, за да затворим и втория гейм след 28:26 - 2:0.

Българките започнаха третия сет с повдигнато самочувствие и показаха, че имат потенциала да доминират на полето в по-големи интервали от двубоя - на второто техническо прекъсване "лъвиците" водеха с 16:12 и не допускаха отпускане в редиците си. Все пак чехкините се върнаха по мобилизирани и смъкнаха изоставането си до две точки, но радващото в случая бе, че възпитаничките на Драгутин Балтич запазиха самообладание и поддържаха преднината си до 21:19. При 23:21 обаче Емилия Николова прати топката в аут, но последва страхотна атака от зона шест на Ева Янева за 24:22 и двоен мачбол за България. От втория си опит "лъвиците" стигнаха до крайната победа в срещата с 25:23 след грешка в атака на чехкините и приключиха двубоя с 3:0.

Най-четени