България с второ поражение срещу Русия в Сургут 11.06 | 16:45

"Лъвовете" допуснаха втора загуба с 0:3, а капитанът Владимир Николов завърши срещата с контузия

От Константин Симидчийски

Българският национален отбор по волейбол записа второ поражение с 0:3 (14:25, 25:27, 20:25) от Русия в мач от група B на Световната лига, след като вчера "Сборная" се наложи по същия категоричен начин над Матей Казийски и компания.

 И днес картинката в Сургут не бе кой знае колко по-различна, като "лъвовете" показаха по-остри зъби най-вече във втория гейм, когато воденият от Радостин Стойчев тим имаше две точки за спечелване на частта, но ефективността ни изневери в сюблимен момент.

Още в самото начало Русия пое инициативата и дръпна с 5:1 точки, което и доведе до мигновенно прекъсване от страна на Радостин Стойчев. Надмощието на "Сборная" обаче остана осезаемо, като преднината на домакините продължаваше да бъде солидна, нараствайки и на 7 точки до 12:5. Тогава дойде момент и за първа смяна в редиците на България, а на мястото на Тодор Алексиев в игра се появи Валентин Братоев. Русия обаче не изпусна инициативата, а при 20:11 за домакините, вече всичко в този гейм бе решено.

Втората част бе далеч по-силна за българите, които се отърсиха от първоначалното си сковаване и започнаха да се представят далеч по-равностойно срещу своите домакини. В началото България дори разполагаше с 5 точки преднина за 11:6, но авансът ни бе стопен за 15:15. "Лъвовете" отново взимаха инициативата при 18:16 и 21:19, а до края пред България се откриха и две възможности за изравняване на резултата, от които обаче така и не се възползвахме. Русия показа повече концентрация в края на частта и дръпна с 2:0 след 27:25 във втория гейм.

По време на третия гейм България направи финален опит да се върне в мача и да се бори за нещо повече, но волейболистите на Алекно не демонстрираха никакво отпускане в своите редици. Началото на частта не бе никак добро за "лъвовете" и с оглед на това, че капитанът Владимир Николов изкълчи своя глезен и бе принуден да догледа срещата от пейката. Русия диктуваше играта, а появилият се като резерва Цветан Соколов не се радваше на добър ден, постигайки неуспех в опитите си за атака. При 19:20 българите имаха шанс да се върнат в срещата и да се борят за гейма, но амбициите им бяха бързо охладени от домакините.

По този начин Русия продължава да бъде убедителен лидер в група B на Световната лига по волейбол, докато България остава на втора позиция, намирайки се пред съставите на Германия и Япония.


Русия: Александър Бутко, Максим Михайлов, Николай Апаликов, Тарас Хтей, Александър Волков, Денис Бирюков - Александър Соколов - либеро (Хачатур Степанян, Дмитрий Илиних)

Старши-треньор: Владимир Алекно

 България: Андрей Жеков, Владимир Николов, Матей Казийски, Тодор Алексиев, Теодор Тодоров, Христо Цветанов - Владислав Иванов-либеро (Валентин Братоев, Николай Пенчев, Цветан Соколов, Георги Братоев)

Старши-треньор: Радостин Стойчев

Водещи

Най-четени