Българското участие на Олимпиадата днес 02.08 | 08:26

Волейболистите излизат за 3-та победа в олимпийския турнир, Екатерина Аврамова ще плува 200 метра гръб, а ветроходците ни продължават с гонките

От Даниел Любомиров

Българското представяне на Олимпийските игри продължава и в шестия ден - в Лондон днес ще стискаме палци за волейболния национален отбор, за плувкинята Екатерина Аврамова и за състезателите ни по ветроходство Ирина Константинова и Йоан Колев.

ПЛУВАНЕ

Една от двете ни представителки в един от най-гледаните и обичани спортове в Лондон 2012 - плуването - ще продължи участието си в последната си дисциплина. Екатерина Аврамова ще се състезава в 4-та серия на 200 метра гръб, като влиза в нея с постижение 2:10.43 от квалификациите.

Аврамова зае 31-ва позиция на 100 метра гръб и остана извън финалите, като сега е с най-слабо време в своята серия на 200 метра. Фаворитка за първата позиция е австралийката Белинда Хокинг, но в плуването не се взима предвид класирането в сериите, а времената на плувците.

4-ата серия на 200 метра гръб започва в 13:46 часа българско време.

ВЕТРОХОДСТВО

Ирина Константинова отбеляза прогрес с 4 места след втория ден на състезанието по ветроходство в клас RS-X и вече заема 19-та позиция. 36-годишната българка има 80 наказателни точки, като пред нея с най-малък аванс е американката Фара Хол със 76 пункта.

Надпреварата в този клас се провежда във формат по 2 гонки на ден до 5-ти август, когато се провежда финалът, включващ 10-те най-добри в общото класиране дотогава. Единствено утрешния ден е определен за почивен.

Първата гонка на Ирина Константинова е насроченa за 16:15 часа българско време, а втората - за 17:05.

По-слаба втора гонка коства прогрес и на Йоан Колев, който към момента е 30-ти в класирането в същия клас при мъжете. Българинът има 115 наказателни точки - колкото е активът и на украинеца Максим Оберемко.

Вчера Колев се представи по-зле в първата гонка за деня и дори не бе включен в класирането, защото бе дисквалифициран. После обаче българинът завърши 16-ти и даде заявка за по-добро представяне и в днешния ден.

Първата гонка на Колев започва в 17:40 часа, а втората - в 18:30 българско време.

ВОЛЕЙБОЛ

Без съмнение "Ърлс Корт" засега е зала, която носи само позитивни емоции на българските фенове на волейбола, а и определено днес ще очакваме ново изключително представяне от играчите на треньора ни Найден Найденов.

България излиза за трета победа в олимпийския турнир, която ще бетонира мястото на "лъвовете" в топ 4 на предварителната група и ще им осигури участие на четвъртфиналите.

В нашата Група А трикольорите са лидери след изиграването на 2 кръга и излизат срещу третия в класирането Австралия - "кенгурата" надвиха домакините Великобритания с 3:0, след като преди това бяха отстъпили на Аржентина със същия резултат.

Срещу Великобритания Томас Едгар наниза 13 точки и бе най-резултатен за астралийците, като той е истински герой за този отбор - 212-сантиметровият диагонал бе над всички по точки дори при загубата от Аржентина, когато се отчете с 16. Решителният мач с Китай за спечелването на олимпийска квота също беше решен от него, като неговите 15 пункта оформиха победата с 3:0 над азиатците.

Българите ще трябва да внимават и за действията на Игор Юдин, който има 10 точки от успеха над Великобритания. Най-опасен на сервис пък изглежда Ейдън Зингел, който има 3 аса до момента и е на 5-то място в класацията на сервиращите на олимпийския турнир до момента.

Разпределителят на "кенгурата" Харисън Пийкок пък се намира на 6-то място в подреждането на този пост сред играчите в Лондон 2012.

Посрещачът Ейдън Тутън пък е на първо място при посрещачите с впечатляващите 88.46% успеваемост на посрещането.

Тези показатели индикират, че австралийците може да са непознат отбор за публиката на волейбола като цяло, но притежават качества, които напълно оправдават присъствието им на Олимпийските игри.

От "лъвовете" обаче се очаква единствено победа, защото дори и без да броим страхотната победа над Полша, преди началото на Игрите изчислявахме, че се нуждаем от задължителни успехи срещу домакините Великобритания и именно Австралия, за да се класираме напред.

Сега евентуална чиста победа ще ни запази лидерската позиция и перфектната статистика от 9 точки след 3 мача.

Ще стискаме палци за "лъвовете" от 13:30 часа българско време пряко по БНТ1.

Водещи