Българското участие на Олимпиадата днес 08.08 | 09:10

Страната ни ще бъде представена в три спорта в 12-ия ден на Игрите - академично гребане, бокс и волейбол

От Мариян Найденов

И днес няма да се мине без българско участие на Олимпиадата в Лондон. Страната ни ще бъде представена в три спорта в 12-ия ден на Игрите - академично гребане, бокс и волейбол.

Българският представител на 1000 метра едноместен каяк Мирослав Кирчев ще участва във финал Б на дисциплината, където ще се бори за 9-16-о място. Кирчев направи страхотно гребане в полуфиналите, но за съжаление много малко не му достигна да се класира за финал А и да участва в борбата за медалите. Финалите на 1000 метра едноместен каяк са с начален час 11:30 българско време.

Досега боксът донесе най-големите успехи на страната ни в британската столица, включително и първият медал, въпреки че все още не се знае с каква покритие ще е той. В Лондон вече отпаднаха Детелин Далаклиев и Стойка Петрова, но още двама български боксьори продължават участието си на Игрите - сигурният медалист Тервел Пулев и Александър Александров, който днес излиза на ринга в опит да стигне постижението на Пулев.

Александров вече вкуси какво е да побеждаваш на олимпийския ринг, а ние българите имаме поговорка, че "апетитът идва с яденето". Представителят ни в най-леката категория при мъжете - до 49 килограма записа две великолепни победи. В дебютния си мач той разгроми представителя на Мозамбик Жулиано Макуина с 22:8 точки, а на осминафиналите изкова труден успех с 15:14 точки над световния вицешампион от Баку 2011 Джонгхун Шин (Южна Корея).

Съперник на българския боксьор днес е тайландеца Каео Понгпрайон, като при победа Александров ще стане вторият българин с медал в Лондон. Двубоят е част от вечерния сеанс и трябва да започне в 23:15 часа българско време.

Вече споменатата поговорка - "апетитът идва с яденето", важи с пълна сила и за единственият ни колективен спорт, излъчил представител на Игрите в Лондон - мъжкият волейбол. Българският национален отбор по волейбол днес излиза за един от най-важните си мачове в последните години, а с оглед на скандалите, сполетели отбора в последно време, този мач се явява и нещо като тест за младите ни играчи, дали са готови да поемат щафетата и да се борят за нещо повече от добро представяне.

А представянето ни до момента е повече от впечатляващо. Кой преди Игрите е очаквал България да завърши на първо място в групата си, побеждавайки Полша и Италия, без да броим победите срещу домакините от Великобритания и коравия тим на Австралия?

Съперник на "лъвовете" за място на полуфиналите в Лондон е не по-малко коравият отбор на Германия, когото българските волейболисти много добре познават от сблъсъците си в Световната лига и злополучната олимпийска квалификация в София.

Срещата е последна в програмата на олимпийския турнир и трябва да започне в 23:30 часа българско време. При евентуален успех, на полуфиналите "лъвовете" ще се изправят срещу победителя от четвъртфинала между Русия и Полша.

Водещи

Най-четени