Бърни Екълстоун отново се застъпи за Бахрейн 03.06 | 15:31

"Тук не става дума единствено за парите", настоя 80-годишният бос на Формула 1

От Константин Симидчийски

Идеята Гран при на Бахрейн да получи дата за провеждане на кръг от календара на Формула 1 се сдоби с редица опоненти, сред които и бившият президент на ФИА Макс Моузли. Босът на "кралските гонки" Бърни Екълстоун от своя страна отново отговори на критиците на идеята, заявявайки, че в случая "не става дума за пари", както често коментират противниците на подобна възможност.

Днес съветът на ФИА ще проведе среща в Барселона, за да гласува "за" или "против" евентуалното пренасочване на Гран при на Бахрейн за края на тази година. По план състезанието в Кралството трябваше да се проведе през месец март, но политическото напрежение в островната страна не позволи това.

Според бившия бос на ФИА Макс Моузли, домакинство на старт от Формула 1 би бил изгоден за Бахрейн най-вече от политически съображения, един вид "изчиствайки" част от петното върху Кралството, след гражданските размирици в началото на 2011.

"Тук изобщо не става дума за пари. В никаква форма", коментира Екълстоун, който е силен поддръжник на идеята Бахрейн все пак да получи домакинство на старт от Формула 1 през тази година.

"Става въпрос за хората.. ако трябва да бъда честен, става въпрос за това, дали хората са притеснени за своята безопасност или са притеснени от това, което се случи там в миналото. Това, което се случи в целия регион - във всички тези държави. Това не е добро по никакъв начин, поради което трябва да изчакаме и да видим", добави 80-годишният британец.

В случай, че Гран при на Бахрейн получи нова дата от календара на Формула 1 за 2011, то това ще измести Гран при на Индия от 30 октомври към 11 декември, като последен старт за годината. Ако сезонът действително завърши тогава, то това би бил и най-късният завършек на кампания от Формула 1 от 1963 насам. Нещо, което никак не се хареса и на повечето отбори, участващи в надпреварата.

Водещи