ФИА върна Гран при на Бахрейн в календара на Формула 1 за този сезон 03.06 | 18:06

Стартът на състезанието ще се проведе на 30 октомври, въпреки съпротивата на част от отборите и пилотите

От Краси Киров

Гран при на Бахрейн във Формула 1 през тази година ще има, след като днес Световната федерация по автомобилизъм (ФИА) все пак даде шанс на Кралството да домакинства на старт от "кралските гонки".

Както е известно, по план това трябваше да се случи още през месец март т.г., когато Бахрейн трябваше да открие новия сезон във Формула 1. Нещо, което обаче така и не се случи, заради нажежената политическа обстановка в островната държава, прераснала до масивни граждански протести спрямо властта.

Още тогава босът на Формула 1 Бърни Екълстоун обеща, че ще направи всичко по силите си, за да върне Бахрейн в календара още през 2011, ако ситуацията в Кралството се развие в по-добра посока.

Първоначално ФИА постави краен срок на Бахрейн до 1 май, но в последствие Кралството получи малко повече време, преди да се подготви за заветното "да" от страна на Световната федерация.

Днес ръководният съвет на ФИА се срещна на специална среща в Барселона, на която бе гласувано в полза на Бахрейн, въпреки силната съпротива на много от отборите и видни личности във Формула 1, които вече се изказаха против пренареждането на календара.

Един от тях бе и бившият президент на федерацията Макс Моузли, който дори заяви, че ако е зависело от него, Бахрейн е нямало да получи подобен шанс, след случилото се в страната преди броени месеци.

Бахрейн получава датата 30 октомври, което и от своя страна означава, че дебютното Гран при на Индия ще сложи край на тазгодишната кампания във Формула 1. Това ще се случи на 4 или 11 декември, макар и потвърждение от ФИА относно това да липсва засега.

Водещи

Най-четени