Ваня Стамболова на финал в Даегу 30.08 | 13:31

Българската хърделистка спечели серията си по безапелационен начин

От Мариян Найденов

Най-добрата българска хърделистка Ваня Стамболова отново бе безапелационна в бягането на 400 метра с препятствия и спечели убедително полуфиналната си серия. Така тя стана втората българка, която се класира на финал в дисциплината си на Световното първенство по лека атлетика в Даегу (Южна Корея) след Ивет Лалова, която вчера завърши на седмо място в спринта на 100 метра.

Стамболова бе много стабилна по време на цялата дистанция и със силен финален спринт остави съперничките си да се борят за второто място. Тя спечели серията с време 54.72 секунди, оставяйки зад себе си рускинята Елена Чуракова, която завърши втора с 55.02 сек.

Същото време (55.02 сек.) даде и водачката в световната ранглиста за сезона - Калис Спенсър от Ямайка, но фотофинишът определи, че тя е трета и ще трябва да чака останалите полуфинални серии, за да разбере дали ще попадне сред финалистките по време.

За Ваня Стамболова това е трето участие на Световно първенство след Хелзинки 2005 и Берлин 2009 и най-големия й успех до момента. Европейската вицешампионка от Барселона 2010 се класира за първия си финал, след като най-доброто й постижение до момента бе полуфинал в Берлин през 2009 година.

Финалът на 400 метра с препятствия е в четвъртък (1 септември) от 15:15 часа българско време.

Водещи

Най-четени