Великолепен Григор Димитров обезличи световния номер 10 16.04 | 13:16

Българинът се наложи със 7:6(3), 6:1 над Янко Типсаревич

От Мариян Найденов

Най-добрият български тенисист Григор Димитров постигна впечатляваща победа над световния номер 10 Янко Типсаревич в мач от втория кръг на турнира на клей от сериите "Мастърс" в Монте Карло. 21-годишният хасковлия тотално надигра именития си съперник, поздравявайки се с успех в два сета - 7:6(3), 6:1 за час и 33 минути игра.

Така Гришо записа втората си победа над тенисист от топ 10 от общо 20 изиграни мача досега, като първата бе срещу Томаш Бердих на Мастърса в Маями през миналата година, когато чехът бе под номер 7 в ранглистата на ATP.

Освен това Димитров успя да спре негативната си серия срещу Типсаревич, срещу който имаше три загуби без спечелен сет преди днешния мач.

След победата над сърбина, първата ни ракета си осигури 32 700 евро от наградния фонд и 90 точки за световната ранглиста, с които има реален шанс да дебютира в топ 30 през следващата седмица.

Следващият съперник на Григор Димитров в Монте Карло ще бъде един измежду Роберто Батиста Агут (Испания), Флориан Майер (Германия) и Бенжамен Балере (Монако).

Срещата започна лошо за Григор Димитров, който допусна пробив още при първото си подаване, а след това Типсаревич го затвърди и поведе с 2:0. Българинът спря серията на съперника си в третия гейм, който взе категорично след няколко страхотни уинъра.

Янко Типсаревич обаче продължи да сервира много добре и записа бърз гейм за 3:1, но след това Гришо също нямаше проблеми при подаването си, намалявайки резултата на 3:2. Последва напрегнат гейм, в който Гришо поведе с 30:15, но след това допусна няколко неточности и Типсаревич възстанови преднината си - 4:2.

Димитров отново намали на 4:3 след част, спечелена на 15, но сърбинът веднага възстанови аванса си от два гейма - 5:3, принуждавайки Григор да сервира за оставане в сета. Българинът се справи със задачата с лекота, вземайки подаването си на нула след няколко чудесни сервиса и агресивна игра.

Сега бе ред на Типсаревич да сервира за затваряне на първия сет, но точно в този момент напрежението си каза думата и той допусна двойна грешка, а след това настъпи неочакван срив в играта му, от което Гришо се възползва по най-добрия начин и върна пробива, изравнявайки за 5:5. Българинът не спря дотук и буквално отнесе объркания си противник, печелейки подаването си на нула, за да поведе за първи път в мача - 6:5. Сърбинът успя да събере сили и макар и трудно, съумя да вземе сервис гейма си, вкарвайки първия сет в тайбрек.

В него Гришо правеше каквото си иска на корта. Той поведе с 3:0, а след това и с 4:1, като бе допълнително улеснен и от факта, че сърбинът все по-трудно вкарваше първия си сервис. Двамата размениха полетата при 4:2, а Типсаревич намали на 4:3. Последва маратонско разиграване, спечелено от Димитров, за да поведе той с 5:3, а след бомбен сервис българинът стигна до три поредни сетбола при 6:3. Хасковлията се възползва още от първия от тях и така поведе с 1:0 в сетовете.

Втората част започна с маратонски гейм, в който Григор Димитров стигна до четири възможности за пробив, но за съжаление не успя да се възползва от тях и Типсаревич успя да измъкне подаването си, не и без голяма доза късмет, защото при единия геймбол Гришо скъса кордажа на ракетата си, което му попречи да затвори гейма в своя полза.

Българинът продължи да играе много агресивно и без никакви проблеми спечели своя сервис гейм, давайки само една точка на съперника си, дошла след двойна грешка. Типсаревич пък изпитваше все по-големи проблеми да задържи подаването си, като в следващия гейм Григор стигна до възможност за пробив, отразена от сърбина, но след това последва нов шанс за Димитров, при който вече нямаше прошка и българинът проби опонента си, повеждайки с 2:1.

Световният номер 10 бе напълно обезсърчен, а Гришо диктуваше събитията на корта, като набързо затвърди пробива си, а след това стигна и до нов, за да поведе с 4:1. Стигна се до 5:1, при което Типсаревич сервираше за оставане в мача. Това обаче не се случи, защото българинът проби за трети път съперника си, с което затвори сета с 6:1, а с това и мача.

Водещи

Най-четени