Венгер за България - Уелс: Това беше подигравка с футбола 11.11 | 13:52

"Хората искат качество, а ние видяхме някои мачове в последния кръг на квалификациите, като например България - Уелс, на който имаше по-малко от 1 000 души публика. Това е подигравка с международния футбол", каза френският специалист

От Мариян Найденов

Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер призова УЕФА да направи промени във формата за европейските квалификации за шампионата на Стария континент във Франция през 2016, ако не иска да загуби интереса на публиката. Като пример за нуждата от реформи френският специалист даде срещата България - Уелс, която той определи като "подигравка" с футбола.

Квалификациите за Евро 2012 започнаха преди 14 месеца и все още продължават с баражите, които са тази и следващата седмица. Това накара Венгер да призове за сериозно преразглеждане на времевия период за квалификациите за следващия шампионат на Стария континент.

"Смятам, че имаме нужда от огромна промяна. Бих предложил по-скромните отбори да играят помежду си в квалификациите, като най-добрите да отиват на европейските финали. След това големите отбори ще имат възможността да се класират директно", каза Венгер пред клубното издание на Арсенал.

"Разбира се, аз не съм изучавал проблемите задълбочено, така че не мога да кажа, че имам ключ за решението, но определено има нещо, което не е наред и аз съм сигурен, че в сегашния си вид - форматът на квалификациите няма бъдеще. Мисля, че ако няма промени - единственото, което ще последва е все по-намаляващ интерес от страна на зрителите", добави Венгер.

62-годишният специалист вярва, че феновете губят все повече интереса си към играта заради липсата на качество, както и финансовите ограничения.

"Липсата на качество в някои мачове се компенсира от националната гордост на феновете на дадена страна, но в дългосрочен план това няма да сработи.

Хората искат качество, а ние видяхме някои мачове в последния кръг на квалификациите, като например България - Уелс - на него имаше по-малко от 1 000 души публика. Това е подигравка с международния футбол. Така че ние трябва да обърнем внимание на това, защото се превръща в проблем.

Мисля, че положението ще става все по-лошо, защото сме изправени и пред икономическа криза и това няма как да не окаже пряко влияние върху публиката.

Все по-трудно е да се продават билети за мачовете, дори и в голяма страна като Франция. Билетите за нито една от домакинските срещи не са се продали докрай през този сезон. Това показва, че там нещо се случва и проблемът е сериозен", завърши мениджърът на Арсенал.

Водещи

Най-четени