Венцислав Рагин блокировач №1 и част от идеалния отбор на Мондиал 2013 14.10 | 11:45

Още няколко български волейболисти намериха място в челните десетки на индивидуалните класации

От Мариян Найденов

Централният нападател на българския национален отбор по волейбол до 23 години Венцислав Рагин стана най-добър на поста си на историческото първо Световно първенство за тази възрастова група, провело се в Уберландия (Бразилия).

Възпитаниците на Драган Иванов завършиха на четвърто място, след като вчера отстъпиха с 1:3 на Русия в малкия финал. Те обаче направиха запомнящо се участие, с което за пореден път защитиха позициите на българския волейбол.

Освен че стана блокировач номер 1 на Мондиала, Венци Рагин съвсем заслужено стана и единственият българин, който попадна в идеалния отбор на шампионата и получи наградата си заедно с останалите победители по постове на церемонията по закриването в Уберландия.

По време на турнира Рагин реализира 24 точки от блокада в 23-те гейма, които изиграха "лъвовете" или средно по 1.04 пункта на гейм, с което изпревари бразилеца Рафаел Араужо, който остава след него с показатели от 1.00 точки средно на гейм.

Още няколко български волейболисти намериха място в челните десетки на индивидуалните класации. Жани Желязков зае 8-мо място при най-добрите реализатори и остана 13-и при нападателите. Желязков стана и 10-и при най-добрите изпълнители на начален удар.

Либерото Антон Василев зае 6-о място при посрещачите, а капитанът Николай Пенчев е седми в тази класация. Разпределителят ни Добромир Димитров пък е 9-и на своя пост.

Ето и кои волейболисти попаднаха в идеалния отбор на Мондиал 2013 в Уберландия:

Разпределител: Дмитрий Ковальов (Русия)

Диагонал: Александър Атанасиевич (Сърбия)

Посрещачи: Урош Ковачевич (Сърбия), Филип Стоилович (Сърбия)

Централни блокировачи: Венцислав Рагин (България), Матеуш Кунда (Бразилия)

Либеро: Гилерме Качел (Бразилия)

Най-полезен играч (MVP): - Рикардо Лукарели (Бразилия)

Водещи