Водещите отбори във Формула 1 обсъждат бъдещето на спорта на среща в Щутгарт 05.05 | 14:43

Представители на Ферари, МакЛарън, Мерцедес и Ред Бул ще говорят за споразумението "Конкорд", техническите промени от този сезон и спекулациите за смяна на собствеността

От Мариян Найденов

Водещите отбори във Формула 1 ще се срещнат в Щутгарт следващата седмица, за да обсъдят заедно бъдещето на спорта. Още миналия месец имаше информации, че News Corporation ще отправи оферта за правата върху най-гледаното автомобилно състезание, а във вторник се разбра, че консорциумът на Рупърт Мърдок ще влезе в партньорство с Exor - инвеститорската фирма, притежавана от известната фамилия Анели, която е собственик на Фиат и респективно на Ферари, както и на италианския футболен гранд Ювентус.

"Дейли Телеграф" пише, че представители на Ферари, МакЛарън, Мерцедес и Ред Бул ще говорят за споразумението "Конкорд", техническите промени от този сезон и спекулациите за смяна на собствеността.

Ще се разглежда и индиректната връзка на Ферари с офертата на News Corporation, като останалите отбори най-вероятно също ще предпочетат да се свържат по някакъв начин с консорциума, за да не оставят конкурентите си да бъдат фаворизирани.

От Ферари излязоха с официално изявление по случая: "Нямаме коментар за ситуацията, отчасти защото не сме свързани директно с предложението на News Corporation. Единственото, което можем да направим, е да повторим това, което се говореше в миналото - Ферари подчертава важността от осигуряването на стабилно бъдеще на Формула 1".

Директорът на МакЛарън Мартин Уитмарш, който е също председател на Асоциацията на отборите във Формула 1, заяви пред "Скай Нюз": "Мисля, че който и да притежава Формула 1 в бъдеще, независимо дали е сегашният собственик, или не, няма да е толкова важно, колкото факта, че отборите са по-сплотени от когато и да било".

Заради скорошните критики на Ферари към сегашното положение на спорта, се смята, че срещата на четирите отбора има за цел да усили напрежението върху Бърни Екълстоун по време на новите преговори за споразумението "Конкорд". Ако в действителност се окаже така, няма да бъде първият път, когато лидерите работят в екип, за да издействат по-добра сделка.

Списание "Autosprint" предаде, че отборите в действителност планират да предложат по-прости правила след 2012-та година, връщането на ключови състезания в Европа, намалени цени на билетите и модернизиране на медийните платформи за по-младата публика.

Водещи

Най-четени