Президентът на Ферари отново настоя за промени във Формула 1 26.04 | 12:38

Босът на Скудерията Лука ди Монтедземоло все още държи на мнението си, че малките отбори не са полезни за "кралските гонки"

От Константин Симидчийски

Президентът на Скудерия Ферари Лука ди Монтедземоло продължава да отстоява мнение, че за Формула 1 би било по-добре, ако добрите отбори разполагат с три болида, за сметка на аутсайдерите в шампионата.

Ди Монтедземоло сподели тази си идея още през 2010 г., когато се опитваше да върне Михаел Шумахер във Формула 1. Тогава босът се надяваше да постави легендарния германец рамо до рамо с Фернандо Алонсо и Фелипе Маса, а в последствие Ферари излезе и с публично становище, в което атакувани бяха опашкарите от Върджин, Лотус и Испания Рейсинг.

И въпреки, че Михаел Шумахер все пак се озова в екипа на Мерцедес, Ди Монтедземоло продължава да държи на идеята си, че промени в това отношение биха били полезни.

"Формула 1 зависи твърде много от аеродинамиката", заяви босът, интервюиран от Auto Motor und Sport. "Това, което правим тук, прилича повече на самолети, отколкото на коли".

"Вторият проблем са тези малки и бавни отбори. Те са опасни, като мисля, че би било по-добре, ако големите получат шанс да се състезават с трети болид", добавя Ди Монтедземоло.

63-годишният президент на Ферари сподели и други свои виждания относно светлото бъдеще на Формула 1. Италианецът подкрепи идеята тестовете по време на течащ сезон да бъдат върнати, като той се обяви и против идеята на Жан Тод и ФИА за въвеждане на нови, по-малки мотори с 4 цилиндъра.

"Не трябва да губим ДНК-то на Формула 1", заяви Ди Монтедземоло по този въпрос.