Мартин Уитмарш се обяви за промени в двигателите във Формула 1 18.06 | 14:06

Отборният директор на МакЛарън вярва, че новите двигатели турбо-V6 ще помогнат за покачването на нивото на Формула 1

От Мариян Найденов

Отборният директор на МакЛарън Мартин Уитмарш, който е и председател на ФОТА, вярва, че новите двигатели турбо-V6 ще помогнат за покачването на нивото на Формула 1. В момента ФИА, отборите и производителите на двигатели водят разгорещени полемики, като едни подкрепят връщането към по-малките четирицилиндрови двигатели, докато други са категорично против тяхното въвеждане.

Рено дори заплашиха да напуснат спорта като един от доставчиците на двигатели, ако през 2013-та година не бъдат въведени промените, както беше афиширано от ФИА.

Нововъведенията обаче притесняват останалите три доставчика, заради опасенията, че Формула 1 няма да бъде толкова привлекателна за феновете. За Мартин Уитмарш е по-добре да бъде преминато към турбо-V6 като алтернатива.

"Трябват ни добре звучащи двигатели, защото това е ключово за нашия спорт", сподели той за Motor Sport. "Но няма причина, която да ни попречи да имаме и добър звук, и обновена технология. Трябва да намерим компромисно решение - ако зависеше от мен, щях да предпочета V6. Мисля, че все повече отбори ще използват двигатели с турбо".

Звукът на болидите, идващ от двигателите, е една от отличителните черти на Формула 1, но според Уитмарш V6 ще бъде с фантастичен звук, макар и различен.

"Такъв двигател е подходящ за структурата на болид от Формула 1, а ние се нуждаем от уникален звук. Може да бъде различен от днешния, но въпреки това ще бъде фантастичен".

По-късно през месеца се очаква ФИА да вземе решение дали плановете за обновленията през 2013-та година ще бъдат забавени или ще им бъде дадена зелена светлина.