Григор Димитров загуби в драматичен трисетов мач от Давид Ферер 18.08 | 08:01

Ракета номер едно на България при мъжете остана на крачка от историческа победа над тенисисист от топ 10

От Ивайло Ачев

В изпълнен с много драма за сметка донякъде на качеството мач от втори кръг на турнира от серията "1000" (бивша "Мастърс") в Синсинати, Григор Димитров пропусна да спечели първа победа срещу играч от топ 10 на света и загуби в три сета от световния номер 6 в мъжкия тенис, испанеца Давид Ферер - 6:4, 1:6, 5:7. 

Първият сет премина доста добре за Димитров. В тази част форхендът на българина беше най-стабилното му оръжие, а Давид Ферер правеше повечко непредизвикани грешки, отколкото обикновено - личеше си, че паузата от няколко седмици заради контузия оказва влияние върху играта на испанеца.

Най-ярък белег за по-слабата форма на Ферер бяха непредизвиканите грешки от бекхенд, както и малко по-мудното движение на испанеца по корта.  Григор Димитров проби за 3:1 гейма след серия от нападателни удари и агресивна игра на ретур.

До 5:3 нашето момче поддържаше добра игра в сервис геймовете си, но в предпоследния сервис гейм на българина си пролича, че нивото му на игра поспада. Тогава Григор трябваше да спасява точка за пробив, но се справи и с три поредни силни сервиса взе гейма.  И точно когато Димитров трябваше да затвори първия сет, белята се случи - много слаб сервис гейм за Григор, гарниран с двойна грешка и Давид Ферер върна пробива за 4:5.

Испанецът поведе и с 30-15 на собствен сервис, но тогава се случи и най-забавната случка в мача - Ферер сервира хубаво на бекхенд на Григор, българинът уцели топката с рамката на ракетата, тя хвръкна далеч в аут, но неочаквано удари колчето на мрежата, рикошира и тупна право в полето на испанеца - 30-30. 

Разконцентриран от липсата на късмет Ферер проспа следващите две точки и Григор спечели сета с пробив от първи шанс - първо след предизвикана грешка на Ферер, а след това след удар в бекхенд в аут. 

В началото на втората част Давид Ферер успя да удържи сервис гейма си след няколко равенства, но без да се стига до точки за пробив и това му даде криле - последва пробив в сервиса на Григор Димитров за 2:1, при това след двойна грешка на точката за пробив.  Българинът можеше да върне веднага пробива, но не успя след като имаше две възможности да стори това.

Григор направи маркови отигравания в този гейм - бекхенд уинър от ретур на линията и минаващ от форхенд с пълно разтягане, но Ферер се спаси със смела игра на мрежата и хубави сервиси точно когато му трябваха.  Пропуснатият шанс да се върне веднага в сета повлия на Григор и той допусна втори пробив след като форхендът му намери филето на мрежата и вместо да се превърне в печеливш удар, излезе в аут. До края на сета играта на българина съвсем загуби стабилност - Григор не можеше да изграе стабилно и две точки поред - логично Ферер набързо затвори частта с 6:1 гейма. 

Третият сет започна с комфортни геймове за сервиращия тенисист - тенденция, коят се задържа до 3:2 гейма за Ферер. В тези минути Григор Димитров направи едно уникално отиграване - след дуел на мрежата и разменени волета с пълно разтягане между двамата тенисисти, Григор достигна топката на Ферер и успя с разтягане от място да направи лоб над главата на нисичкия испанец и да го прехвърли, заковавайки удара на страничната линия. 

При 3:2 за Ферер последва дълъг сервис гейм за Григор, в който се стигна до две-три равенства, но без точки за пробив, а българинът удържа и изравни геймовете - 3:3.  При 4:4 и сервис на Давид Ферер нашето момче изпусна два златни шанса - Григор успя да достигне до две точки за пробив, но и при двата случая поддаде от бекхенд след къси ретури и къси удари в разигравания на втори сервис, които позволиха на Ферер да диктува играта и да го изтика назад, докато дойде грешката.

Пропуските бяха още по-болезнени и заради уникалното отиграване на Григор, с което си спечели първата точка за пробив - тогава българинът надделя в разиграване от 20 удара след страхотна защита и минаващ удар от форхенд с шпагат. 

В крайна сметка именно този момент се оказа решаващ за крайния изход на мача - стигна се до 6:5 гейма за Ферер и сервис на Димитров за влизане в тайбрек. Точно в този момент първият сервис на Григор изчезна и се стигна до 0-40 - три поредни мачбола за испанеца. Григор обаче ги спаси и трите след непредизвикана грешка на Ферер и два уинъра - излизане на мрежа плюс форхенд в опразнената част на корта.

Точно тогава обаче ръката на Димитров трепна и следващите две точки отидоха в сметката на Ферер - 7:5 и мач за испанеца.  Като цяло качеството на срещата не беше особено високо, което се демонстрира добре от статистиката.

Григор направи цели 47 непредизвикани грешки в хода на мача, а Ферер - 46. Нашето момче реализира 30 печеливши удара, докато тези на испанеца бяха само 19. Твърде слабо обаче се представи Григор на бекхенд - особено в третия сет, когато нещата бяха най-равностойни, в решаващите точки Давид Ферер винаги търсеше бекхенда на Димитров и той поддаваше - с по-къси и слабички удари, които неизбежно бяха наказвани в крайна сметка.

Четвъртият мачбол беше реализиран именно така - атака срещу бекхенда на Григор, който все пак върна по-трудна и сечена топка, но Ферер завърши с майсторско и елегантно стоп воле.

Водещи

Най-четени