Григор Димитров остана на крачка от финала в Ротердам 16.02 | 16:34

Българинът отстъпи на Хуан Мартин дел Потро в два сета

От Даниел Любомиров

Първата ракета на България Григор Димитров приключи с участието си на силния турнир в Ротердам, отстъпвайки в два сета на поставения под №2 в основната схема Хуан Мартин дел Потро.

Бившият шампион от US Open постигна успех с 6-4 6-4 в днешния сблъсък от 1/2-финалите на надпреварата, записвайки по един решаващ пробив в двете части. Това бе първи двубой между Дел Потро и Григор Димитров до момента, като въпреки няколко отлични отигравания, хасковлията не успя да пречупи силния си съперник.

Така Григор Димитров приключва с участието си на един крайно успешен за него турнир, където българинът достигна до петото си участие на 1/2-финал в надпревара на ATP. По пътя си Димитров преодоля силни съперници като Бърнард Томич, Николай Давиденко и Маркос Багдатис, правейки и сериозна крачка напред в световната ранглиста.

Гришо напуска Ротердам с 65 000 евро от наградния фонд и 180 точки за ранглистата на ATP, които ще го изкачат до рекордното за него 33-о място в света. Има шанс българинът да стартира следващата седмица и с няколко места по-назад, но при всички положения той ще заеме място в Топ 40 на планетата.

Сега пред Григор Димитров предстоят около три седмици почивка, преди той да стартира участие на започващия на 7 март турнир в Индиън Уелс.

Двубоят стартира с разменени подавания, като сервисът на Григор бе отличен в първия гейм. При 1-1 обаче хасковлията допусна моментна слабост, която позволи на Дел Потро да достигне до ценен пробив. Аржентинецът го затвърди при свой сервис и дръпна с 1-3.

При 2-3 Гришо пропусна страхотен шанс да възстанови баланса в първата част. Хасковлията получи две възможности да пробие подаването на аржентинеца, но поставеният под №2 в схемата удържа фронта и дръпна с 2-4. При 4-5 Дел Потро вече сервираше за спечелване на първия сет, като аржентинецът взе подаването си на нула и поведе с 1-0.

Вторият сет започна по подобие на първия - с убедителен сервис гейм на Григор, което обаче бе последвано и от успешно подаване на южноамериканеца. За съжаление, тук историята от първата част се повтори напълно. Гришо не успя да удържи второто си подаване в сета, което и отново доведе до ранен пробив за Дел Потро, който поведе с 1-2.

Както се случи и през първия сет, след пробива двамата тенисисти показаха постоянство при своите подавания. В седмия гейм Григор намали за 3-4, като хасковлията отново очарова с атрактивно изпълнение от основната линия, което щеше да намери място сред избраните отигравания от деня.

При 3-5 Гришо вече сервираше за оставане в мача, като българинът отново доведе нещата до 4-5. Тук Григор вече разполагаше с един финален опит за пробив, който да го остави в мача, но опитният Дел Потро не допусна грешка и сложи точка на спора при резултат 6-4 6-4 в своя полза.

Водещи

Най-четени