Гришо играе с Мелцер утре, мачът е на телевизионен корт 03.01 | 14:07

Срещата е първа на корт номер 1 и трябва да започне в 06:00 часа българско време

От Мариян Найденов

Първата ракета на България Григор Димитров постигна една от най-големите си победи на турнира в Бризбейн (Австралия), след като се наложи със 6-3 6-4 над втория в схемата и 13-и в света Милош Раонич (Канада) и се класира за 1/4-финалите.

Освен това той достигна и до полуфиналите на двойки, заедно с Кеи Нишикори, а в спор за място на финала българи-японското дуо ще спори с Томи Робредо (Испания) и Марсело Мело (Бразилия).

В спор за място на полуфиналите на сингъл пък Гришо ще се изправи срещу австрийския ветеран Юрген Мелцер, който отстрани младока Давид Гофен (Белгия), надигравайки го с 6-4 7-6(4).

По програма мачът е насрочен за петък (4 януари), като радостната новина за българските фенове на тениса е, че ще бъде на телевизионен корт и ще може да се наблюдава на живо в интернет. Срещата е първа на корт номер 1 и трябва да започне в 06:00 часа българско време.

Досега двамата са се срещали само един път - в първи кръг на провелия се само преди два месеца Мастърс в Париж, където Гришо се наложи със 7-6(2) 6-2.

В момента Юрген Мелцер е 29-и в ранглистата, а в кариерата си е достигал до номер 8. 31-годишният австриец е спечелил четири титли в турнири от ATP, като има и седем загубени финала. Достигал е до полуфинал на "Ролан Гарос" през 2010 г., а през 2011-а печели "Уимбълдън" при смесените двойки в партньорство с бъдещата си съпруга Ивета Бенешова.

При евентуален успех над Мелцер, Григор Димитров се ще класира за четвъртия си полуфинал в турнир под егидата на ATP, където ни би срещнал победителя от двубоя между Маркос Багдатис (Кипър) и Жил Симон (Франция).

След успеха си срещу Милош Раонич, Гришо вече си осигури 12 810 щатски долара от наградния фонд и 45 точки за ранглистата на ATP, които ще му позволят да се изкачи с 3-4 места.

Българинът започна годината на рекордното 48-о място в кариерата си, а евентуален успех срещу Мелцер би му донесъл още 45 точки и място много близо до топ 40, с което Димитров ще продължи да пише история в българския мъжки тенис.

Най-четени