Данчо Йовчев ще е знаменосец на България в Лондон 19.07 | 13:33

Решението е взето с пълно единодушие на заседание на Българския олимпийски комитет

От Мариян Найденов

Йордан Йовчев ще бъде знаменосец на българската делегация на откриването на Олимпийските игри в Лондон. Решението за това беше взето с пълно единодушие на днешното заседание на Българския олимпийски комитет (БОК).

"Оперативният щаб единодушно реши именитият ни гимнастик да носи трибагреника", разкри председателят на БОК Стефка Костадинова. "Той е уникален, за шести път ще участва на олимпийски игри има и 4 медала досега. Най-скромният човек, когото познавам, и смятам че му дължим този жест".

Легендарният гимнастик ще участва за рекорден шести пореден път на най-големия спортен форум, като с това ще запише името си в историята на спортната гимнастика като първият състезател с подобно постижение.

39-годишният Йордан Йовчев е най-успешният български гимнастик, като в невероятната му кариера липсва единствено златен медал от Олимпийски игри. Иначе той се е качвал на почетната стълбичка цели четири пъти и има 1 сребърен и 3 бронзови медала. Всеки обаче помни огромната несправедливост на Игрите в Атина през 2004 г., когато Данчо изигра перфектно съчетанието си на халки, но съдиите решиха да "подарят" златото на Димостенис Тамбакос от Гърция.

Церемонията по откриването на Игрите ще бъде на 27 юли на новия олимпийски стадион в Лондон. Йовчев пък ще започне участието си още на следващия ден, на 28 юли, когато са квалификациите при мъжете в спортната гимнастика.

Йордан Йовчев, който е председател на Българската федерация по спортна гимнастика и останалите гимнастици заминават за британската столица утре (20 юли).

Междувременно стана ясно, че заради засилените мерки за сигурност на летище "София", гимнастиците ни ще бъдат изпратени от Националния стадион "Васил Левски". Йордан Йовчев, Ралица Милева, както и треньорите Красимир Дунев, Илко Гюров и Христо Иванов ще бъдат пред официалния вход на стадиона (от към паркинга) в 11:30 часа.

Водещи