Девет сумисти отстранени заради скандала с уговорени срещи 01.04 | 14:13

Част от отстранените се заканиха да заведат дело срещу Японската федерация по сумо

От Краси Киров

Древният японски спорт сумо продължава да се тресе от скандали, след като девет състезатели бяха изхвърлени от спорта  във връзка с разследването за уредени двубои и нелегални  залози.

Сред отстранените са елитните състезатели Касугао, Токусегава и Моконами, както и по-нискоразредните сумисти Ямамотояма, Киокунанкай, Ширононами, Кириновака, Сакайдзава и  Вакатенро.

Част от отстранените се заканиха да заведат дело срещу Японската федерация по сумо заради пропуски в  разследването.

Както iNews вече ви съобщи, конфискувани от полицията мобилни телефони изобличиха не по-малко от 13 сумисти, участвали в манипулиране изхода на схватки срещу сериозно финансово възнаграждение. 

Нещо повече, двама от състезателите и един треньор вече признаха за участието си в порочната практика, а скандалът е пореден в древния спорт за последната година. През 2010 г. професионални сумисти бяха изобличени в незаконно залагане на бейзболни мачове, което доведе до сериозен отлив на спонсори и дори сваляне на сумото от японската национална телевизия.

Японската сумо асоциация от своя страна официално обяви, че предстоящият през март голям турнир ще бъде отменен в следствие на разразилите се страсти. По план мероприятието трябваше да се проведе в периода между 13 и 27 март.

Последният път, когато турнир по сумо не е бил проведен по план на територията на Япония датира от вече далечната 1946 г. Причината тогава обаче е била съвсем различна - сериозните поражения, които основната зала за сумо на азиатската страна "Риогоку Кокугикан" е понесла от бомбардировките по време на Втората световна война.

Водещи

Най-четени