Ден 4: Петерхансел си върна лидерската позиция, Ценков завърши 13-и 05.01 | 08:05

Днешният пети етап на рали Дакар е последният на територията на Аржентина. За мотоциклетистите и ATV машините етапът е дълъг 246 км, а автомобилите и камионите ще трябва да прекосят само 177 км

От Мариян Найденов

Българският пилот Петър Ценков завърши четвъртия етап на рали Дакар с 13-то време при ATV машините, докато другият ни представител - Младен Вачков също е финиширал, но в официалния сайт на надпреварата все още не е отразен резултатът му.

"Това може би беше най-тежкият етап до момента", заяви Ценков пред БНТ 2. "Машината ми изгасна още в началото, бяхме объркали кабелите при смяната на бензиновата помпа. Загубих много време в отсечката, защото чаках Младен. Той се забави и се притесних, а след това се оказа, че е финиширал преди мен".

Ценков пък обясни, че по машината му няма някакви поражения след тежкия етап. "Щетите са по нас. Организаторите явно целят максимално да унищожат мотористите. Притеснявах се къде е Младен и това най-много ми тежеше. Машината на моменти едва вървеше заради терена - организаторите подбират отлично трасета от всякакъв тип. Но това е Дакар, затова сме дошли".

Иначе победата в четвъртия етап при автомобилистите отиде при деветкратния победител в рали Дакар Стефан Петерхансел (Мини), след като защитаващия титлата си от миналата година Насер Ал-Атия (Хамър) загуби повече от 20 минути, затъвайки в калта 40 километра преди края на етапа.

Четвъртият ден на състезанието започна по чудесен начин за катареца, който поведе още в началото, но за негово съжаление нямаше късмет, като това му коства и първото място в етапа. Ал-Атия завърши на седмо място, но изоставането му в генералното класиране вече е повече от 30 минути от новия водач Петерхансел.

Изненадващо втори в етапа стана Орландо Теранова (Тойота), който завърши на 5:19 минути след победителя. Трето време даде съотборникът му в Тойота Жинил де Вилиърс и се изкачи на второ място в генералното класиране - на 5:41 минути след Стефан Петерхансел.

При мотоциклетистите двамата пилоти на KTM Марк Кома и Сирил Депре отново бяха с класа над останалите и завършиха със сериозен аванс пред третия за деня Франс Верховен.

При камионите най-бърз в 4-ия етап бе холандецът Джерард де Рой (Ивеко), който поведе и в генералното класиране. Сънародникът му Ханс Стейси остана втори, а на трети завърши Мики Биазион.

Днешният пети етап на рали Дакар е последният на територията на Аржентина. За мотоциклетистите и ATV машините етапът е дълъг 246 км, а автомобилите и камионите ще трябва да прекосят само 177 км.

Водещи

Най-четени