Джъд Тръмп отново оглави световната ранглиста 20.02 | 20:30

Победителят от РТС София отново измести Марк Селби от върха

От Даниел Любомиров

Джъд Тръмп отново се изкачи на върха на световната ранглиста, която беше обновена след края на Откритото първенство на Уелс.

Световната професионална билярд и снукър асоциация публикува на официалния си сайт новата класация на майсторите на щеката, която вече ще бъде оглавявана от Джъд Тръмп.

Асото изкара няколко седмици на върха и в края на миналата година, след като спечели дебютното издание на Международния шампионат в Китай.

Припомняме, че Тръмп пристигна в София като номер 1 и спечели титлата от PTC Victoria Bulgaria Open след вълнуващ финал с Джон Хигинс.

След фиаското му в Шампионата на Обединеното кралство обаче Асото бе изместен от Марк Селби, който триумфира във втория по сила и престиж ранкинг турнир от календара на снукъра.

Въпреки че отстъпи на полуфинал срещу Стивън Магуайър с 4:6 в Уелс, Тръмп все пак събра достатъчно точки, за да се възползва от ранното отпадане на Селби. Веселяка от Лестър бе сразен с 4:0 от Джо Пери и напусна надпреварата още в 1-ия кръг.

Тръмп вече има 81 140 ранкинг точки и изпреварва Селби за 1-то място с 2 620, въпреки че няма титла именно от РТС-то в София, докато Марк има шанса да грабне "Тройната корона", тъй като спечели и Мастърса през януари 2013-та.

Победителят от Откритото първенство на Уелс Стивън Магуайър се изкачи на 6-то място в ранглистата, след като прекрати 5-годишна суша откъм трофеи.

Финалистът в надпреварата Стюарт Бингам не можа да спечели 4-то ранкинг отличие през сезона, но за първи път в кариерата си е класиран на 7-ма позиция.

Нийл Робъртсън остава на 3-то място, следван от Шон Мърфи и Джон Хигинс. Полуфиналистът от Уелс Динг Жунуи е вече 8-ми, следван от Марк Алън и Марк Уилямс.

Топ 16 допълват Алистър Картър, Рики Уолдън, Матю Стивънс, Стивън Лий, Марк Дейвис и Греъм Дот, като Лий продължава да изтърпява наказание заради манипулирането на мачове.

Световният шампион Рони О'Съливан се смъкна до 24-та позиция в ранглистата и все още не е ясно дали ще се завърне, за да защити титлата си в театър "Крусибъл".

Водещи

Най-четени