Жан Тод връчи световната титла на Фетел на гала вечер на ФИА в Ню Делхи 10.12 | 15:17

Президентът на ФИА Жан Тод даде шампионската купа на Фетел, докато титлата при конструкторите на Ред Бул, бе връчена от Бърни Екълстоун на тим шефа на "червените бикове" Крисчън Хорнър

От Мариян Найденов

Пилотът на Ред Бул Себастиан Фетел получи наградата за втората си световна титла на специална гала вечер на ФИА, състояла се в двореца "Царството на мечтите" в Ню Делхи вчера вечерта.

Президентът на ФИА Жан Тод даде шампионската купа на Фетел, докато титлата при конструкторите на Ред Бул, бе връчена от Бърни Екълстоун на тим шефа на "червените бикове" Крисчън Хорнър.

Състезателят на МакЛарън Люис Хамилтън и колегата на Фетел в Ред Бул - Марк Уебър също получиха наградите си за второто и третото място в класирането при пилотите.

"Чудесно е да бъда тук в Индия на гала-та на ФИА и да взема втората си шампионски трофей. Същата тази купа стоя вкъщи цяла година и аз не исках да я връщам, така че за мен това значи много", каза щастливият Фетел.

"Трудно е да изразя с думи какво е чувството да спечелиш световния шампионат отново. Отборът ни остана фокусиран и направи много малко грешки и аз искам да благодаря на всички за впечатляващата им работа през сезона. Благодарности заслужават и Рено, които също работиха здраво цяла година.

Историята на Формула 1 значи много за мен и е наистина специално да знаем, че сега по някакъв начин сме част от всичко това", добави германецът.

Мозъкът на тима Крисчън Хорнър също изказа благодарностите си на всички в Ред Бул за невероятните им усилия, довели до изключително успешния сезон.

"Това, което отборът постигна през тази година е феноменално. Да спечелиш 12 състезания и 18 по-позишън-а, да стъпиш 27 пъти на подиума и да защитиш титлите си при пилотите и конструкторите - това е нещо, с което ние много се гордеем. Искам да благодаря на всеки един член на отбора, включително и на Марк и Себастиан за здравата им работа", каза Хорнър.

"Да получиш тази награда е фантастично и е чудесен завършек на една невероятна година. Постижението на Себ - да дублира титлата си е невероятно. Фактът, че той е най-младият в историята, който го е постигнал говори за страхотния му потенциал", добави тим шефът на Ред Бул.

Останалите шампиони на ФИА също получиха наградите си на галата в Ню Делхи. Себастиен Льоб взе осмата си поредна титла във Световния рали шампионат (WRC), а Иван Мюлер взе приза при туристическите автомобили (WTCC).

Шампионите на Формула 2 и Световните серии GT1 Мирко Бортолоти, Михаел Крум и Лукас Лур също бяха сред пилотите, които получиха наградите си на гала вечерта на ФИА.

Водещи

Най-четени