Жените победиха Германия, мъжете отстъпиха на шампиона Азербайджан 10.11 | 09:31

България заема 6-то място в генералното класиране и при мъжете, и при жените на Европейското отборно първенство по шахмат

От Мариян Найденов

Мъжкият национален отбор на България допусна поражение от защитаващия титлата си тим на Азербайджан в двубой от седмия кръг на 38-то Европейско отборно първенство, което се провежда в суперлуксозния комплекс "Порто Карас Гранд Ризорт" в гръцкия курорт Халкидики. За разлика от силния пол, дамите се поздравиха с победа над представителките на Германия.

Селекционерът  на мъжете Николай Велчев остави в този кръг да почива гросмайстор Кирил Георгиев, а единствено лидерът на отбора ни Веселин Топалов постигна положителен резултат в партията си срещу най-добрия шахматист на азерите - Теймър Раджабов, завършвайки реми.

Останалите ни трима шахматисти - Иван Чепаринов, Александър Делчев и Юлиян Радулски загубиха партиите си съответно срещу Вугар Гашимов, Шахрияр Мамедяров и Елтай Сафарли и така защитаващият титлата си от миналото издание на шампионата на Стария континент Азербайджан записа успех с 3.5:0.5 точки.

След този успех азерите продължават да бъдат лидери в генералното класиране с актив от 12 точки, два кръга преди края. На второ място излезе Армения с 11 точки, колкото има и Германия, а България е на 6-то място с 12 точки. В предпоследния осми кръг на надпреварата мъжкият ни отбор излиза срещу тима на Италия.

При дамите селекционерът Борис Чаталбашев остави в този кръг да почива гросмайстор Антоанета Войска и заложи на Антоанета Стефанова, Ива Виденова, Емилия Джингарова и Адриана Николова, а те не го разочароваха, след като се пребориха за победа над силния състав на Германия.

На първа дъска най-добрата ни шахматистка Антоанета Стефанова се наложи над Елизабет, а Ива Виденова победи Марта Михна. На трета дъска Емилия Джингарова завърши реми с Мелани Оме, а Адриана Николова бе победена от Сара Хоолт за крайното с 2.5:1.5 точки за България.

След тази победа българките събраха 9 точки и се изкачиха до 6-то място в генералното класиране. Лидер е защитаващият титлата си от предишните две издания на надпреварата тим на Русия с 13 точки, на втора позиция е Полша с 11 точки, а преди България са още Украйна, Грузия и Франция, като и трите отбора имат по 10 точки. В предпоследния осми кръг българският отбор ще играе срещу четвъртия в класирането - Грузия.

18-тото Европейско отборно първенство в Халкидики се провежда по швейцарската система в девет кръга и ще продължи до 11 ноември. Във всеки кръг се играят по четири партии, а един от петимата селектирани шахматисти почива. При мъжете участват 38 отбора, а при жените битката за европейската шахматна корона си оспорват 28 състава.

Водещи

Най-четени