Започва новият сезон на английската Висша лига 13.08 | 09:19

Манчестър Юнайтед и Димитър Бербатов ще направят опит да защитят короната си

От iNews.bg

Зрелищен футбол, изненадващи и спиращи дъха обрати, атрактивни изпълнения, неочаквани резултати, страстна и ентусиазирана публика. Прекрасни изпълнители. Феновете на английската Висша лига имат всички поводи да посрещнат този уикенд с приповдигнато настроение, защото най-обичаният футболен шампионат на Стария континент отново ще бъде подновен.

През миналия сезон Манчестър Юнайтед спечели рекордна 19-а титла в Премиършип и изпревари историческия си съперник Ливърпул, a започващата днес кампания обещава да бъде по-оспорвана от всякога. Причината? Претендентите за короната не са един или два. Димитър Бербатов и компания ще дадат всичко от себе си, за да защитят трона си, но отборите на Челси, Манчестър Сити, Арсенал и Ливърпул отново ще посегнат към отличието. Как и с какъв успех – това предстои да разберем.

Лятната пауза е момент за трансфери и треньорски рокади, като на Острова и този път не се разминаха с масивни сделки, множество промени и паднали глави на мениджъри. Едва ли ще бъде изненада ако посочим, че най-скъпата покупка за лятото бе осъществена от най-богатия клуб в света – Манчестър Сити. "Гражданите" се бръкнаха с 35 милиона паунда за аржентинската звезда на Атлетико Мадрид – Серхио Агуеро, който трябва да стъпки в обувките на сънародника си Карлос Тевес, изразил твърдото си желание да напусне "гражданите". Дали Кун ще демонстрира и на Острова качествата, които го превърнаха в звезда в испанската Примера Дивисион – също предстои да видим. Със сигурност обаче Роберто Манчини разчита много на това. Голямата новина от последните няколко дни пък е очертаващото се напускане на двама от най-добрите футболисти на Арсенал – Сеск Фабрегас и Самир Насри, което поставя мениджъра Арсен Венгер в крайно деликатна ситуация. Френският специалист все пак разполага с почти 20 дни до края на летния трансферен прозорец, за да намери равностойни заместници на двамата си асове. Доколкото това е възможно.

Манчестър Юнайтед

Действащият шампион на Англия, сочен от букмейкърите за фаворит и през новия сезон. През това лято "червените дяволи" осъществиха сериозни промени в своя кадрови състав, а "Олд Трафорд" бе напуснат от две големи легенди – холандският вратар Едвин ван дер Сар и геният Пол Скоулс, които сложиха край на професионалните си кариери. Менижърът сър Алекс Фъргюсън пък помисли сериозно за средната възраст на отбора, подписвайки с младоците Давид де Хеа (Атлетико Мадрид), Ашли Йънг (Астън Вила) и Фил Джоунс (Блекбърн). Тримата вече записаха дебют с червената фланелка по време на сблъсъка с Манчестър Сити за трофея "Къмюнити Шийлд" на "Уембли", спечелен драматично с 3:2 след попадение в последните секунди на Луиш Нани. Почти цяло лято Юнайтед преследва и холандския плеймейкър на Интер Уесли Снайдер, сочен за перфектен заместник на маестрото Скоулс. На този етап обаче развитие по този въпрос все още няма, макар и до края на трансферния прозорец да остава не малко време.

Противоречия около българския нападател на шампионите Димитър Бербатов отново не липсваха, а бившият капитан на националния ни отбор се събужда сякаш всяка сутрин с различни новини за бъдещето си – ту си тръгва, ту остава. Бербатов навлиза в последната година от своя контракт с Манчестър Юнайтед, като все още не е ясно как ще се отрази това на статута му в състава. Конкуренцията в предни позиции за него се очертава убийствена, имайки предвид, че с днешна дата Алекс Фъргюсън разполага с общо седем налични нападатели.

Манчестър Юнайтед открива сезона си с гостуване на Уест Бромич Албиън в неделя.

Челси

Вицешампиони от последния сезон и шампиони от предходния. На този етап "сините" от Лондон изглеждат по-пасивни на пазара в сравнение с преките си конкуренти за титлата, но най-важната промяна на "Стамфорд Бридж" бе извършена на по-горни етажи. Италианският мениджър Карло Анчелоти бе освободен след едва втория си сезон в английския футбол, а на негово място бе привлечен един от най-перспективните млади специалисти на континента – португалецът Андре Виаш Боаш. Със своите едва 33 години, ибериецът на практика е по-млад от някои от състезателите, с които предстои да работи в английската столица. Виаш Боаш идва в Челси след впечатляващ последен сезон в Порто, когато успя да изведе "драконите" до трофея в Лига Европа, спечелвайки по убедителен начин и шампионската титла на страната. Феновете на Челси пък мигновено асоциираха Виаш Боаш с един от големите си любимци – Жозе Моуриньо, който по подобен начин пристигна в Челси след покорен европейски връх с Порто. Останалото е история – Моуриньо спечели две шампионски титли със "сините", а феновете на "Стамфорд Бридж" го приеха в сърцата си.

За разлика от Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити и Ливърпул, на този етап Челси действа по-бавно на трансферния пазар, като най-гръмката покупка на тима до момента е белгийската сензация Ромелу Лукаку, за когото Андерлехт получи 22 милиона евро. С лондонския тим подписа и още един белгиец – младият вратар Тибо Куртоа, който обаче бе почти мигновено преотстъпен на Атлетико Мадрид. Челси продължава да преследва и хърватския халф на Тотнъм Лука Модрич, като развитие по този въпрос може да се очаква до края на месеца. С любопитство се очаква представянето на испанския таран Фернандо Торес, който все още не е започнал да оправдава рекордните 50 милиона паунда, платени за него на Ливърпул в началото на годината.

Шампионите за сезон 2009/10 започват кампанията си с тежко гостуване на Стоук Сити в неделя.

Манчестър Сити

Много амбиция, много пари, много очаквания. Това сякаш е достатъчно, за да опишем мултимилионерите от Сити в няколко думи. През миналия сезон Роберто Манчини донесе на "гражданите" първи трофей от над 30 години, триумфирайки във ФА Къп, но сега летвата е поставена още по-високо. На Йистландс се целят в титлата, което отново бе подкрепено от солидни покупки и десетки милиони, хвърлени за нови попълнения.

Вече споменахме за Серхио "Кун" Агуеро, който трябва да се превърне в основно оръжие на Сити в преследването на големите цели, като контракти с "небесносините" парафираха още черногорският национал Стефан Савич, френският бранител Гаел Клиши и румънският вратар Костел Пантилимон. Феновете на Сити пък със сигурност са останали крайно разочаровани от случилото се с Карлос Тевес, който открито пожела да бъде трансфериран в друг клуб през това лято. Капитанът на "гражданите" твърдо иска да напусне английския футбол, но на този етап развитие по този въпрос все още няма. Бразилският Коринтианс и италианският Интер проявяват интерес към нападателя, но с днешна дата Тевес все още е състезател на Сити. Пред клуба от "Етихад Стейдиъм" предстои и историческо първо участие в Шампионската лига, което още повече наелектризира феновете на тима в дните преди старта.

Манчестър Сити ще приеме новаците от Суонси в двубой от първия кръг на Премиършип.

Арсенал

Със сигурност мениджърът на "артилеристите" Арсен Венгер може да се похвали и с по-приятни летни периоди, откакто работи на Острова. Французинът вече бе напуснат от сънародника си Гаел Клиши, предпочел да продължи кариерата си в Манчестър Сити, а до дни Арсенал най-вероятно ще загуби други двама от своите ключови футболисти – Сеск Фабрегас и Самир Насри. Испанският капитан на "топчиите" е на часове от подпис с родния Барселона, докато отказалият да преподпише контракта си с Насри също е на път към Сити.

Пред Венгер предстои тежката задача да намери равностойни заместници на Фабрегас и Насри, особено и имайки предвид, че феновете на Арсенал стават все по-нетърпеливи по отношение на сушата, в която се намира техният любим тим. Арсенал не е печелил отличие от 2005 насам, когато за последно "топчиите" триумфираха с трофея от ФА Къп. На "Емирейтс" вече бе привлечен нападателят на Лил Жервиньо, както и младите Карл Дженкинсън и Алекс Окслейд-Чембърлейн, но най-важните ходове на Венгер сякаш предстои да бъдат направени. Смята се, че французинът вече е набелязал бразилския халф на Шахтьор Жадсон за заместник на Фабрегас в средата на терена, докато испанският национал Хуан Мата би трябвало да заеме мястото на Насри. Няма да бъде пренебрегнат и защитния вал на тима, където сред кандидатите за трансфер са националите Гари Кейхил (Болтън) и Фил Ягиелка (Евертън).

Арсенал гостува на Нюкасъл в среща от първия кръг на Висшата лига тази вечер вечер.

Ливърпул

21 години без титла. Това определено не звучи добре за един от най-успешните отбори в историята на английския футбол, нали? И кой друг да върне Ливърпул на върха в страната, ако не живата легенда на мърсисайдци Кени Далглиш. Или поне на това се надяват милионите фенове на Ливърпул по света. Популярният като Крал Кени шотландец пое тима на пожар през миналия сезон, след като експериментът с Рой Ходжсън на практика се оказа истинско бедствие. Далглиш от своя страна изправи Ливърпул на крака и си спечели картбланш за следващата кампания, а през това лято "червените" не пестиха и средства за нови попълнения.

Ливърпул направи една от най-скъпите селекции на Острова за това лято, пръскайки почти 50 милиона паунда за нови попълнения. Привлечени в града на Бийтълс бяха двама английски национали – Джордан Хендерсън (Съндърланд) и Стюърт Даунинг (Астън Вила), като с клуба подписаха още Чарли Адам (Блекпул) и Александър Дони (Рома). Сериозни надежди са отправени и към нападателното дуо Анди Керъл – Луис Суарес, които вече показаха обещаващи неща, след трансферите си на "Анфийлд" през януари. Притесненията на феновете обаче са свързани с колебливата игра в отбрана, която Ливърпул демонстрира по време на предсезонните контроли. "Червените" все пак сложиха край на подготовката си по обнадеждаващ начин, подчинявайки с 2:0 испанския гранд Валенсия с хубава игра у дома.

Ливърпул ще даде начало на сезона си с домакинство на Съндърланд този следобед.

Освен Димитър Бербатов, през този сезон отново ще наблюдаваме други двама българи в английската Висша лига – Стилиян и Мартин Петрови, които ще защитават цветовете съответно на Астън Вила и Болтън. С високи амбиции отново започва кампанията си и лондонският Тотнъм, който през миналия сезон се радва на първо участие в европейската Шампионска лига. Първият мач на "шпорите" с Евертън обаче бе отложен, поради гражданските размирици в Лондон.

Новаците Суонси, Норич и Куинс Парк Рейнджърс ще имат тежката задача да оцелеят в жестокия свят на Премиършип, но каквото и да се случи в следващите девет месеца, едно е гарантирано - феновете на футбола няма да скучаят. Изстудете бирата, отделете време от следобеда си и заемете удобно място пред телевизорите, защото шоуто си заслужава.

Водещи

Най-четени