Ливърпул и Арсенал с грешни стъпки на старта в Премиършип 14.08 | 11:21

Отборите на Арсенал, Ливърпул и Астън Вила стартираха битката за сезон 2011-12 на Острова с ремита, Болтън и Мартин Петров излязоха начело

От Михаела Ганчева

Английските грандове Ливърпул, Арсенал и Астън Вила стъпиха накриво и загубиха първите си точки през новата кампания в Премиършип. За сметка на това отборът на национала Мартин Петров – Болтън , записа категорична победа на старта срещу новака на Острова – Куинс Парк Рейнджъс, което му осигури лидерското място в таблицата на Висшата лига поне за ден.

Отборът на Ливърпул започна с кампанията си с фалстарт, достигайки единствено до равенство 1:1 при домакинството си на Съндърланд на своя "Анфийлд". Луис Суарес откри за "червените" в самото начало на двубоя, но Себастиян Ларсон изравни с красиво попадение след почивката.

Мениджърът на домакините Кени Далглиш гласува доверие на четирима дебютанти в своя стартов състав, залагайки на новите попълнения Хосе Енрике, Чарли Адам, Джордан Хендерсън и Стюърт Даунинг. В атака оперираше дуото Луис Суарес - Анди Керъл, а капитанът на "червените" Стивън Джерард продължава да се възстановява от операция на слабините.

Лондонският Арсенал също взе само точка в първия си мач за сезона, завършвайки при равенство 0:0 като гост на Нюкасъл Юнайтед.

Сериозни бяха проблемите за мениджъра на гостите Арсен Венгер в средата на терена, където френският специалист не можеше да разчита на очакващите трансфери Сеск Фабрегас и Самир Насри, както и на контузените Джак Уилшър и Абу Диаби. Едва ли с хубаво ще запомни дебюта си в английския футбол и нападателят Жервиньо, който през втората част бе изгонен от игра след сбиване с Джоуи Бартън.

Тринадесет минути след началото на срещата Арсенал бе близо до откриване на резултата, когато след центриране на Аршавин топката за малко не попадна на намиращия се на голова позиция Жервиньо. Симпсън обаче се намеси в решаващ момент и предотврати сигурно попадение в мрежата на Крул. Пет минути по-късно шанс се отвори и пред Ван Перси, чийто удар обаче бе блокиран. До края на полувремето домакините от Нюкасъл така и не съумяха да създадат стопроцентово положение за гол пред вратата на Шчесни, като в 22' Джонас стреля красиво от воле, но в аут.

Второто полувреме отново започна с по-опасна игра в атака на Арсенал, като в 54' Робин ван Перси стреля неточно. Като цяло чистите шансове за гол на "Сейнт Джеймсис Парк" липсваха, макар и двата тима да показваха желание за отбелязване на попадение.

Така постепенно се стигна до 76', когато се разигра и най-противоречивата ситуация в мача. Жервиньо откровено симулира в наказателното поле на Нюкасъл, опитвайки се да изпроси дузпа в полза на "артилеристите". Този ход на нападателя пък видимо вбеси скандалния Джоуи Бартън, който награби новото попълнение на Арсенал. Последва меле, в което Жервиньо удари Бартън без топка, за което и видя червения цвят на картона. По-любопитното е, че самият Бартън се размина единствено с жълт картон, продължавайки участието си в двубоя.

Мартин Петров бе титуляр и изигра цял мач с екипа на Болтън, който съсипа новака в елита Куинс Парк Рейнджърс с 4:0 като гост на "Лофтус Парк" и се изкачи на върха на таблицата, докато Стилиян Петров и Астън Вила успяха да устискат равенството 0:0 на "Крейвън Котидж" срещу Фулъм.

По-късно днес, първите си стъпки в Премиършип ще направят шампионът Манчестър Юнайтед и неговият подгласник Челси.

Водещи

Най-четени