Българското участие в Лига Европа приключи 15.04 | 00:05

Цели три португалски отбора намериха място сред 1/2-финалистите в надпреварата

От Константин Симидчийски

Твенте на Николай Михайлов и ПСВ Айндховен на Станислав Манолев се сбогуваха с втория по сила клубен турнир на континента Лига Европа, с което и приключи родното участие в надпреварата. Това обаче бе донякъде очаквано, с оглед на лошите резултати, които холандците записаха в първите си срещи от 1/4-финалите.

ПСВ се изправи срещу Бенфика след 1:4 в първата среща, а днешният реванш на "Филипс Стейдиъм" завърши наравно 2:2. Станислав Манолев стартира като титуляр за своя тим и остана на терена до 85', като имаше сериозна вина за втория гол на португалците. Българинът пострада при сблъсък с Оскар Кардосо и бе заменен принудително от наставника Фред Рутен.

Иначе сблъсъкът стартира по мечтан за ПСВ начин, след като домакините успяха да поведат с два чисти гола на своята сметка. При 2:0 трибуните започнаха да мечтаят, тъй като резултат 3:0 класираше "филипсите" на 1/2-финал, но гостите от Лисабон не позволиха да загубят чудесната си преднина, добита в първия мач. Бразилският национал Луйзао и Оскар Кардосо от дузпа възстановиха равенството, с което и на практика сложиха точка на спора. Със сериозна вина за втория гол на "орлите" бе Станислав Манолев, който допусна да бъде надигран от Сесар Пейшото, нахлул в наказателното поле на ПСВ. Марсело фаулира Пейшото, а реферът посочи бялата точка, откъдето парагваецът Кардосо бе точен.

Твенте също имаше невъзможна задача пред себе си, след претърпяното корабокрушение с 1:5 от Виляреал в първия двубой. Испанците бяха по-добри и този път, отново спечелвайки срещата, но с 3:1.

Българският страж на Твенте Николай Михайлов не бе селектиран от наставника Мишел Прюдом, а шанс отново да поиграе получи ветеранът и клубна легенда Сандер Бошкер. Холандският шампион завърши сблъсъка и с човек по-малко, след като Тиендали бе изгонен от игра през втората част. Две от попаденията на Виляреал пък паднаха след изпълнение на дузпи, като точни от бялата точка бяха Роси и Марко Рубен, докато един гол в края добави и Кани. Точен за Твенте още през първото полувреме бе Байрами, но домакините допуснаха пълен обрат в двубоя.

На 1/2-финалите Виляреал ще се изправи срещу португалския Порто, който днес подчерта превъзходството си над руския Спартак Москва. След 5:1 на "Ещадио до Драгао" в първата среща, днес Порто отново отбеляза пет попадения в руската мрежа за крайното 2:5. Хълк, Фалкао, Рубен Микаел и Родригес на два пъти отчаяха московчани, докато за Спартак точни бяха Джуба и Ари.

Брага срещу Бенфика пък е португалския сблъсък на 1/2-финалите. След като Бенфика преодоля съпротивата на ПСВ, Спортинг Брага стори същото с друг именит клуб на Стария континент - Динамо Киев. Вторият сблъсък в Брага завърши при равенство 0:0, но това се оказа достатъчно за домакините. Първата среща в Украйна завърши с голово реми 1:1, а липсата на попадение за Динамо се оказа фатална за амбициите на Андрий Шевченко и компания.

Отборът домакин дори игра 52 минути с човек по-малко на терена, след като 28' Пауло Сесар извърши ужасяващо влизане в краката на противников футболист, което и доведе до неговото изпращане под душовете. Тимът на Динамо също завърши двубоя с десет души, но това се случи едва десет минути преди края, когато Попов бе декориран с втори жълт картон, което и възстанови численото равенство. Украинците обаче не успяха да сътворят почти нищо смислено пред пазената от Артур врата, въпреки факта, че бяха с човек повече в по-голяма част от срещата. Напротив, домакините от Брага бяха по-опасни в предни позиции, но Уго Виана и Лима нямаха шанс пред гола.

1/2-финални сблъсъци в Лига Европа:

Спортинг Брага - Бенфика

Порто - Виляреал

Първите мачове ще се изиграят на 28 април, докато реваншите са седмица по-късно.

Водещи