Иран: Логото на Игрите в Лондон е расистка провокация 01.03 | 17:56

В Иран заплашиха с бойкот на Олимпидата, смятат логото на Игрите за расистко

От iNews.bg

Олимпийският комитет на Иран се обърна към обществеността с изключително интересен протест, свързан с предстоящите през следващата година летни олимпийски игри в английската столица Лондон. Недоволството на иранците е свързано с официалното лого на Игрите, като според тях в него е закодирана думата "ZION”.

Думата "Зион" най-често се свързва с библейското наименование на Йерусалим, което е ядосало максимално иранската федерация, принуждавайки я да изпрати официално писмо до Световния олимпийски комитет, в което дори се заплашва с бойкот на Игрите.

Логото на Олимпидата в Лондон всъщност представлява стилизирано изображение на годината на провеждане – 2012, като в допълнение е добавено мястото на провеждане и вековния олимпийски символ от пет пресечени окръжности.

Ръководителят на иранския олимпийски комитет Мохамад Алиабади обаче нападна британските организиратори, обвинявайки ги в опорочаване на Олимпийските игри и прокламиране на расизъм.

"За съжаление, ставаме свидетели на това как предстоящите Олимпийски игри могат да превърнат в сцена на нечии расистки влечения. Използването на думата "Zion” в логото на Игрите е ужасно възмутителен акт", се казва в официално писмо до шефа на Световния олимпийски комитет Жак Рох. В допълнение, иранците предупреждават, че ако Рох не се намеси, това може да се превърне в сериозен проблем за доста страни, които държат изключително много на своите принципи.

От своя страна организаторите на Олимпиадата в Лондон изразиха своята изненада от подобни твърдения. Според тях логото не крие никакъв скрит замисъл и представлява единствено това, което всички хора по света виждат - "2012".

"Логото на Олимпиадата в Лондон през 2012 представлява стилизирано изображение на годината на провеждането на Игрите и нищо повече. Освен това сме много изненадани, че подобни протести и твърдения биват отправяни чак сега, тъй като логото бе публикувано още през 2007-а година", се казва в изявление на британски говорител, потвърдил новината за изпратеното от иранците официално писмо към международния олимпийски комитет.

Водещи

Най-четени