Какъв е шансът на България за бараж? 14.10 | 21:45

Реалният шанс се крие в група "E"

От Иво Вецев

Българският национален отбор по футбол все още има шанс да се класира за баражите за участие на Мондиал 2014, въпреки че това изглеждаше немислимо след загубата от Армения в скандален двубой, в който "лъвовете" завършиха с човек по-малко.

След изчисленията, които нашият екип успя да направи, реалният шанс за България идва от развитието на група "Е". Именно там развоят на двубоите изглежда най-реален за това "лъвовете" да получат златния си шанс.

В тази група са отборите на Швейцария, Исландия, Словения, Норвегия, Албания и Кипър. Швейцария вече се класира на първото място, а Исландия и Словения ще спорят за втората позиция, като първият тим има 16 точки, а втория - 15.

Норвегия е 4-а в момента с актив от 11 точки и приема Исландия у дома, като тук победата за домакините е абсолютно задължителна. В същото време Швейцария трябва да удържи в Базел тима до равенство, като 0:0 е оптималният вариант.

При това развитие Словения ще се класира на второ място в групата и ще има същият актив от 10 точки, какъвто ще има и България при победа над Чехия. Исландия, ако остане със 16 точки и запази втората си позиция при загуба на Словения, то България отпада от сметките, тъй като исландците ще имат 13 точки след изваждането на точковия актив от срещите с последния класиран в групата (съотвенто Кипър).

Тук вече идва ролята на головата разлика, като тази на Словения е по-добра - +1 при равен срещу Швейцария, а България е -1 преди двубоя с Чехия. Това автоматично означава, че България трябва да спечели срещата с 3:0, 4:1 или резултат от 5:3, за да се надява на класиране за баражите.

Съществува и втори вариант, който обаче е в сферата на абсурда. Той идва от група "D", като Холандия трябва да бие като гост Турция, Румъния да загуби като домакин на Естония, а в същото време Унгария не трябва да бие Андора, и то у дома. Сами се досещате, че това е 99.99% невъзможно.

Водещи

Най-четени