Кими Райконен потвърди официално, че ще кара за Рено догодина 29.11 | 11:36

Финландецът се завръща във Формула 1 след двегодишно отсъствие

От Краси Киров

Отборът на Рено потвърди, че бившия световен шампион Кими Райконен ще се завърне във Формула 1 догодина, след като двете страни са постигнали договорка по всички условия.

Финландският пилот, който напусна Формула 1 през 2009 година, водеше преговори с тима на Уилямс, но в крайна сметка е осъществил контакт в последния момент с Рено и е постигнал споразумение с отбора, който догодина ще се казва Лотус.

32-годишният Райконен премина преди две години в Световния Рали Шампионат (WRC) от тима на Ферари след като завърши шампионата на шесто място.

Райконен кара два сезона във WRC с тима на Ситроен, като през това време успя да дойде и в България за кръг от световния шампионат. През тази година той имаше и собствен отбор във WRC ICE1Racing. През септември обаче той бе изхвърлен от класирането във WRC след като не се появи за участие в Рали Австралия.

Най-големият успех на Кими Райконен е спечелването на световната титла във формула 1 през 2007 година, когато в триумфира в последното състезание с болида на Ферари. Така се очертава догодина да се състезават шестима световни шампиони във Формула 1.

Иначе Кими прави своя дебют през 2001 година за Гран при на Австралия със Заубер. На следващата година преминава в тима на Макларън, замествайки двукратния световен шампион Мика Хакинен. През 2003 година в Малайзия постига и първата си победа във Формула 1. До 2009 в своята кариера той записа 18 успеха.

Отборът на Рено пък този сезон имаше проблеми с пилотите след катастрофата на Роберт Кубица. След това заместилия го Ник Хайдфелд не се представи на ниво и бе заменен от Бруно Сена. Наскоро пък стана ясно, че Роберт Кубица няма да може да се оправи за началото на сезон 2012 и затова от отбора за потърсили услугите на финландеца.

"Страхотно удоволствие е за мен да се завърна във Формула 1 след двегодишно отсъствие," заяви Райконен. "Моят опит във WRC бе много полезен в кариерата ми на пилот, но не мога да отрека, че носталгията ми за Формула 1 растеше."

"За мен това беше един много лесен избор, защото съм впечатлен от амбициите на Лотус Рено. Вече гледам напред в това да бъда важна част от прогреса на отбора," добави Кими.

"Цяла година нашия отбор е в очакването на нов бранд. Зад кулисите ние работихме здраво за да основем успешна структура, която да се конкурира на най-високо ниво," заяви отборния директор Жерар Лопес.

"Решението на Кими да се върне във Формула 1 е само първата стъпка от няколко нови събития, които ще ни превърнат в по-сериозен отбор в бъдеще. Искам да поздравя Кими с добре дошъл в Енстоун," добави Лопес.

Водещи

Най-четени