Котоошу и Аоияма отново бият във Фукуока 13.11 | 11:39

Калоян Махлянов се справи с грузинеца Точиношин, а Даниел Иванов повали руснака Аран

От Мариян Найденов

Българите Калоян Махлянов-Котоошу и Даниел Иванов-Аоияма постигнаха победи в третия кръг на последния за годината турнир по сумо "Кюшю Башьо", който се провежда в Международния център в град Фукуока.

Котоошу използва любимата си техника "йорикири", за се справи със съпротивата на грузинеца Точиношин и вече има положителен баланс от 2 победи и 1 загуба в надпреварата.

Турнирът във Фукуока е изключително важен за Калоян Махлянов, защото той поставен в положение "кодобан", което означава, че българският топ сумист се нуждае от положителен баланс в надпреварата (спечелване на минимум 8 победи), за да запази втория си по сила ранг в спорта - "одзеки".

На предишния супертурнир в Токио 29-годишният Котоошу бе покосен от контузия, която го накара да се откаже преди края на схватките. Освен всичко друго, Калоян страда от хронична травма в коляното, която също му създава проблеми периодично.

В следващия кръг Котоошу се изправя срещу известния с прозвището си "Малкия танк" Татекадзе, срещу когото българинът има 14 победи и 5 загуби досега.

Другият българин в елитната сумо дивизия - "маегашира-5" Даниел Иванов-Аоияма също се поздрави с успех в третия ден и продължава надпреварата с пълен актив от три поредни победи.

Аоияма използва техниката "ошидаши", за да се справи със съпротивата на руснака Аран, а в следващия кръг ще има за съперник Даидо. 

Великият шампион Хакухо продължи с победния си ход във Фукуока, след като се наложи над Окиноуми и също записа трета поредна победа. Другият "йокодзуна" - Харумафуджи тръшна на дохиото Точиодзан, постигайки втора победа след изненадващото си поражение от Окиноуми вчера.

Естонският сумист Баруто пък се оттегли от надпреварата, след като получи травма в лявото бедро. Това означава, че той ще загуби званието си "одзеки", защото във втори пореден турнир не успява да завърши с положителен баланс.

Водещи

Най-четени