Крисчън Хорнър не съжалява, че Ред Бул е напуснал ФОТА 09.03 | 14:20

Отборният директор на Ред Бул смята, че организацията се занимава с неща, които не ѝ влизат в работата

От Даниел Любомиров

Крисчън Хорнер не смята, че Ред Бул ще съжалява за решението си да напусне асоциацията на отборите от Формула 1 (ФОТА), въпреки че шефът на Мерцедес Рос Браун сподели, че напускането на някои от отборите е голяма грешка.

Ред Бул и Ферари бяха първите, които напуснаха ФОТА през декември и бяха последвани от Торо Росо и Заубер, като по този начин организацията остана със 7 члена. Миналият месец Рос Браун заяви:

"Много е жалко, че някои от отборите решиха да напуснат ФОТА, защото много скоро всички ще съжаляваме за това".

Пред ESPNF1 Хорнър заяви, че това няма да се случи.

"Мисля, че проблемът на ФОТА е, че започна да преследва съмнителни цели и се занимава с неща, които не са нейна работа. Затова ние решихме да се оттеглим от асоциацията и пожелахме всичко най-добро на останалите членове. Доволни сме от това решение, защото преценихме, че сами можем да определяме нашето бъдеще".

ФОТА бе учредена през 2008 година с цел отборите да се обединят в преговорите с ФИА и Формула 1 за тавана на използваните суми. През 2009 ФОТА заплаши да създаде алтернативно състезание, ако исканията и не бъдат изпълнение, но в крайна сметка се стигна до споразумение, с което всички са съгласни.

Въпреки това, Хорнър смята, че ФОТА е имала твърде голямо влияние върху компонентите на колите през миналата година и членовете на организацията вече не са обединени.

"Очевидно е, че конкуренцията, която съществува между отборите, но позволява да се стигне до консенсус. Почти неизбежно е, когато ФОТА има влияние върху определянето на характеристиките на болидите, да се получи разминаване на мненията и разцепване на организацията".

Споразумението "Конкорд" изтича през 2013 година и преговорите за ново споразумение с "Formula 1 Management" ще започнат през тази година. Според Хорнър ще е много трудно отборите да са обединени в тези разговори, тъй като всеки гони своите интереси.

"Мисля, че е много трудно да заемем единна позиция в предстоящите преговори, защото вътре в групата има разногласия по различните въпроси".

Водещи