Люис Хамилтън с най-добро време в първата тренировка на Монца 09.09 | 12:53

Страхотна последна обиколка позволи на световния шампион от 2008-ма година да се нареди на първо място, следван от съотборника си Дженсън Бътън

От Константин Симидчийски

Люис Хамилтън и Дженсън Бътън се наредиха на първите две места след края на първата свободна тренировка на пистата Монца преди Гран при на Италия. Световният шампион от 2008-ма година записа най-добро време - 1:23.865 минути в последната си обиколка за сутрешната сесия и бе с почти секунда по-бърз от съотборника си Бътън, който не можа да падне под 1:24 минути и завърши с постижение 1:24.786.

Световният шампион Себастиян Фетел остана на трета позиция със своя RB7 и време 1:25.231, следван от австралийския пилот на "червените бикове" Марк Уебър, записал 128 стотни по-слаба обиколка.

Празнуващият своя 27-ми рожден ден Виталий Петров направи добро впечатление в своето Рено и се нареди пети, като подобри показателите на двамата състезатели на Ферари Фернандо Алонсо и Фелипе Маса, които заеха следващите позиции.

Серхио Перес със Заубер и Хайме Алгерсуари с Торо Росо допълниха десетката, като не оставиха място за Михаел Шумахер, който финишира 11-ти.

"Да победиш на Монца е един от най-паметните моменти", призна Шуми преди началото на тренировките. "Това е нещо като моето трето домашно Гран при след Нюрбургринг и Спа. Но не мисля, че има причини да говоря за победи на Монца в моето сегашно положение. Ще го отложим за следващия сезон", с усмивка допълни седемкратния световен шампион.

Междувременно стана ясно, че ФИА е наложила на отборите да се съобразяват с изискванията на Пирели за настройване на ъгъла на предните гуми спрямо шасито на колата, което досега беше само препоръка. Ред Бул промениха настройките по време на Гран при на Белгия и наклониха гумите към сърцевината на болида, което вече ще се смята за нарушение от стюардите на състезанието.

Водещи

Най-четени