Люис Хамилтън спечели Гран при на Канада 10.06 | 23:51

Британският пилот се превърна в седмия различен победител през този сезон

От Даниел Любомиров

Люис Хамилтън допринесе за историческия ореол на сезон 2012 във Формула 1 и се превърна в седмия различен победител след седмия кръг на сегашната кампания в "Кралските гонки".

Пилотът на "МакЛарън" триумфира на легендарната писта "Жил Вилньов", а успехът му не дойде по лесния начин, след като в големи периоди от състезанието той оставаше в сянката на двукратните световни шампиони Фернандо Алонсо и Себастиян Фетел.

На второ място с изоставане от 2.2 секунди завърши Ромен Грожан, за когото това бе втори подиум през годината и с който зарадва отбора си "Лотус" след тежкия уикенд за тима.

Трети се нареди Серхио Перес със Заубер, който също напомня за потенциала си с невероятно каране и хитра стратегия - мексиканецът не бе стъпвал на почетната стълбичка от Малайзия насам, когато финишира втори зад Алонсо.

Четвърти остана световният шампион Себастиян Фетел, който стартира от първа позиция, но в течение на състезанието трябваше да се задоволи с подгласническите места. 1 позиция зад него се нареди Фернандо Алонсо, а Нико Розберг остана шести.

Марк Уебър успя единствено да се добере до 7-ата позиция, а Кими Райконен, Камуй Кобаяши и Фелипе Маса допълниха топ 10.

Разочарование претърпяха Дженсън Бътън и Михаел Шумахер - миналогодишният победител в Монреал завърши едва на 16-то място, докато седемкратният шампион във Формула 1 отново не завърши състезанието.

Благодарение на блестящата си победа в Канада Люис Хамилтън измести Алонсо от първото място в класирането при пилотите след 7-ия кръг.

Британският пилот на МакЛарън вече има 88 точки и си осигури аванс от 2 пред испанския състезател на Ферари. Шампионът от последните два сезона Себастиян Фетел е вече трети с 85 пункта, следван с 6 по-малко от съотборника си в Ред Бул Марк Уебър.

Именно тези 4-ма пилоти се откъсват от преследвачите си в подреждането, защото победителят от Гран при на Китай Нико Розберг има 67 точки на 5-тото място, следван от пилотите на Лотус Кими Райконен с 55 и Ромен Грожан с 53.

Десетката допълват Дженсън Бътън - победител от Гран при на Австралия - с 45 точки, Серхио Перес с 37 и триумфиралият в Барселона Пастор Малдонадо с 29.

Водещи

Най-четени