МакЛарън преосмисля стратегията си за Гран при на Турция 29.04 | 11:44

Дженсън Бътън и Люис Хамилтън обявиха, че износването на гумите в Гран при на Турция след седмица ще бъде един от най-важните елементи по време на състезанието в южната ни съседка

От Методий Методиев

Пилотите на МакЛарън Дженсън Бътън и Люис Хамилтън обявиха, че износването на гумите в Гран при на Турция след седмица ще бъде един от най-важните елементи по време на състезанието в южната ни съседка. Именно новите гуми "Пирели" са най-дискутираната тема след първите три състезания от календара на Формула 1 тази година, като тяхното бързо износване накара редица тимове да преосмислят стратегията си със спиранията в бокса.

В последното състезание за Голямата награда на Китай например, Люис Хамилтън спечели състезанието с 3 спирания в бокса за сметка на Себастиян Фетел с Ред Бул, който спря 2 пъти, но в заключителните обиколки загуби скорост заради високата степен на износване на гумите му.

Според Бътън, стратегията може да има още по-голямо влияние в Гран при на Турция. "Мисля, че след състезанието в Китай ще бъде отделено още по-голямо внимание на износването на гумите. С оглед конфигурацията на пистата в Турция, нашите симулации показват, че трасето ще бъде изключително сериозен тест за издръжливостта на гумите- особено предна дясна, която ще бъде натоварена максимално в завой номер 8", каза Бътън.

"Той е бърз завой с няколко високи точки и голямо натоварване и затова мисля, че петък ще отделим доста време на тестове, за да постигнем перфектен баланс на гумите за състезанието. Мисля, че именно износването ще определи тактиката на тимовете. Ще бъде много важно да караш с гумите в сигурен времеви прозорец и да не излизаш от него", каза още Дженсън Бътън.

Неговият съотборник Люис Хамилтън също наблегна на важността на запазването на гумите в състезанието и особено в завой номер 8. "Всички говорят за него. Аз обаче обичам да спирам по-късно и в завоите 9 и 12, защото можеш да ги вземеш и с по-висока скорост", каза тъмнокожият пилот на МакЛарън.

"Мисля, че всички пилоти ще се опитат да пазят максимално своите гуми в Турция", каза още британецът.

Водещи