Манчестър Юнайтед възкръсна в края срещу Саутхемптън 02.09 | 20:50

Робин Ван Перси изпусна дузпа, но блесна с хеттрик за "червените дяволи"

От Иво Вецев

Новакът в английската Висша лига Саутхямптън не съумя да поднесе изненадата до момента в Англия, въпреки че водеше с 2:1 на Манчестър Юнайтед, и то до 88-ата минута.

В мач №1000 на Сър Алекс Фъргюсън начело на "червените дяволи" неговите възпитаници направиха феноменален обрат, а Ван Перси се превърна в герой за своя нов тим.

Още в 16-ата минута Ламбърт даде аванс на домакините, след като прониза Линдегаард. Ван Перси изравни няколко минутки по-късно след хубав пас на Валенсия. Шнайдерлин изведе отново домакините напред в 55-ата минута, а холандският нападател на Манчетър Юнайтед оформи крайното 2:2. По-рано той изпусна дузпа, но секунди преди края на двубоя негов гол с глава донесе победата на Сър Алекс и компания.

По този начин Юнайтед записа втора поредна победа, и то отново с 3:2, след като и Фулъм беше победен с този резултат. Така "червените дяволи" имат вече 6 точки, докато Саутхямптън няма точка след 3 кръга, въпреки че в началото измъчиха и шампионите Манчестър Сити.

В началото гостите се опитаха да упражнят натиск, като още в 7-ата минута Ван Перси получи чудесен пас от Карик, овладя на гърди, но ударът му не беше сполучлив. Последваха няколко добри атаки за Юнайтед, но в 16-ата минута Кагава загуби топката и Саутхямптън организира контраатака.

Топката достигна на дясното крило, където беше Пънчън. Той напредна и центрира към далечната греда, където Ламбърт успя лесно да надскочи Рафаел, а пред погледите на безпомощните Фърдинанд и Видич нападателят нанесе хубав удар с глава и изненадващо даде аванс на "светците" - 1:0.

"Червените дяволи" реагираха като ожилени и Кагава можеше да се разпише в 21-ата минута, но Дейвис спаси ударът му по земя. Гостите продължиха да натискат и 2 минути по-късно при един от типичните си пробиви Валенсия центрира към Ван Перси на далечната греда. Там Клайд се подхлъзна, а холандецът овладя и със силен диагонален удар остави безпомощен Дейвис и изравни - 1:1.

След двете бързи попадения Юнайтед установи контрол, но Саутхямптън отново беше близо до гола след удари на Лалана и Ламбърт, но те бяха неточни. Момчетата на Сър Алекс пък бяха близо до гол, след като Клайн отново сбърка в защита, но ударът на Евра беше спасен от стража на новаците в Премиър лийг - равенство на полувремето.

Втората част започна с бърза атака на тима от Манчестър, като Кагава получи възможност да стреля от границата на наказателното поле, ноударът му бе отразен по много добър начин. Последва и грешка на Дейвис, който се опита да подаде на защитник пред него, но Валенсия пресече паса. Крилото проби и подаде към непокрития Ван Перси, който обаче подходи несериозно и пропусна.

Тези пропуски обаче бяха наказани в 55-ата минута. Ламбърт центрира отляво в наказателното поле към далечната греда, където Патрис Евра се подхлъзна, оставяйки Шнайдерлин непокрит и той с глава даде нов аванс на своя тим - 2:1 и поредната изненада беше факт.

3 минути по-късно пък Пънчън можеше съвсем да убие надеждите на Юнайтед, след като размина Патрис Евра в наказателното и стреля силно в долния ляв ъгъл на Линдегаард, който обаче успя да се намеси и спаси своята врата.

Ван Перси пък получи възможност в 62-ата минута, след като резервата Скоулс му даде чудесен пас, но ударът на холандеца беше спасен. В 68-ата обаче голмайсторът на Премиър лийг през миналия сезон беше повален от Хойвелд в наказателното поле, а съдията отсъди дузпа.

Зад топката застана именно нападателят, който обаче се превърна в грешник - Ван Перси реши да изпълнява дузпа-близнак на тази на Пирло срещу Англия, но копването му беше много ниско, а освен това насочи топката в ъгъла, в който се беше хвърлил Дейвис - вратарят изби, а холандецът не можеше да повярва, че резултатът вече не е равен.

Все пак Юнайтед стигна до ценната победа, и то по начина, по който Сър Алекс е постигнал най-големите си успехи в историята - в последните минути. В 88-ата минута Нани центрира чудесно от корнер, а Рио Фърдинанд нанесе силен удар с глава. Топката срещна гредата, но там беше Робин Ван Перси, който успя да вкара от близко разстояние - 2:2.

И точно в мач №1000 на Сър Алекс се върнаха спомените за триумфа в Шампионска лига през 1999-а година, когато в добавеното време Юнайтед спечели титлата. Нани изпълни корнер, а на точното място беше отново Ван Перси, който с глава прониза за трети път Дейвис и подари победата на новия си отбор - краен резултат 2:3 за 19-кратните шампиони.

Водещи

Най-четени