Новите в Арсенал се разиграха срещу Ливърпул на "Анфийлд" 02.09 | 18:13

Подолски и Касорла осигуриха първата победа на "артилеристите" за новия сезон

От Иво Вецев

Арсенал успя да се отпуши в английската Висша лига и записа първи успех през настоящата кампания, след като в днешния следобед победи Ливърпул с 2:0, и то на "Анфийлд".

След като не успя да победи Съндърланд и Стоук Сити, днес момчетата на Арсен Венгер изиграха много стойностен двубой и напълно заслужено си тръгнаха с трите точки.

В герой за "артилеристите" се превърна Санти Касорла. Той подаде на Подолски в 31-ата минута, като немецът реализира първото попадение в срещата. След това отново двамата комбинираха, като този път испанецът излезе на стрелкова позиция и в 68-ата минута не сбърка - 0:2 и първа победа, както и първи голове за Арсенал.

Благодарение на победата си "топчиите" събраха 5 точки и към този момент са на 7-о място, като са единственият тим, който до момента не е допуснал гол. Мърсисайдци пък имат едва една точка от първите си три мача.

Ливърпул започна по-добре срещата и първите опасности бяха пред вратата на третия вратар на Арсенал Вито Маноне. В началните минути Борини на два пъти стреля опасно, но топката мина близо до страничната греда. Най-опасното положение пък дойде след центриране от корнер на Джерард в 13-ата минута, като Агер остана непокрит, но не успя да насочи коженото кълбо във вратата.

Постепенно Арсенал изравни играта, но "артилеристите" трудно стигаха до положение пред Пепе Рейна, а грешките на Мертезакер в защита не позволяваха на халфовете да изнасят спокойно топката. Това обаче се промени в 30-ата минута.

Подолски се възползва чудесно от грешка на Джерард в половината на Арсенал и подаде веднага към Артета. Испанецът пусна към своя сънародник Касорла в предни позиции, а плеймейкърът напредна към наказателното поле. Той даде страхотен извеждащ пас на спринтиращия Подолски, който овладя и безпроблемно преодоля Рейна - 0:1 и първи гол за Арсенал през този сезон.

Малко преди края на полувремето двата отбора стигнаха до две невероятни положения. В 39-ата минута младият талант Стърлинг нацели гредата от външната страна, след като Борини успя да задържи топката и да центрира в наказателното поле, където защитниците на Арсенал не се ориентираха добре. Касорла пък навърза цялата защита на Ливърпул 2 минути по-късно и изведе Жиру на чиста позиция сам срещу вратаря. Френският нападател обаче направи поредния си пропуск в трети пореден мач - мъките на голмайстора на Лига 1 за миналия сезон продължаваха.

През вторите 45 минути Ливърпул се хвърли, за да търси изравнителното попадение, като още в 51-ата минута Джерард пусна страхотен пас към Суарес в наказателното поле, но той беше задържан от Мертезахер. Съдията обаче си затвори очите и подмина ситуацията. Това не уби устрема на Ливърпул, като положенията пред Маноле, но вратарят се намеси на няколко пъти, а и защитниците се представяха на ниво.

Този натиск на мърсисайдци обаче откри огромни пространства пред Пепе Рейна, а Касорла се възползва много добре от тях. В 67-ата минута той проби през центъра и стреля силно от границата на наказателното поле, но ударът му мина на сантиметри от лявата греда на вратата.

2 минути по-късно обаче той отново показа голямата си класа. След хубава котраатака испанецът и Подолски комбинираха чудесно, като германецът изведе Касорла в наказателното поле, той проби навътре и стреля от много малък ъгъл. Пепе Рейна обаче за пореден път демонстрира слаба концентрация и вместо да спаси, неговият плонж насочи топката във вратата - 0:2 и Ливърпул беше изправен пред втора загуба.

Това съвсем разстрои играта на Ливърпул, като играчите на Роджърс стигнаха до положение чак в заключителните минути. Поредната атака завърши с добро подаване към Джонджо Шелви, който стреля силно, Вито Маноле спаси, а двама играчи на Ливърпул бяха изпреварени от Вермаален. Последва и страхотен пас към Суарес, който обаче от два метра стреля над вратата - резултатът остана непроменен, а до самия край мърсисайдци не създадоха повече добри положения.

Водещи

Най-четени