Манчестър Юнайтед на прага на историята след триумф над Челси 08.05 | 20:12

"Червените дяволи" с наложиха с 2:1 над своя противник и докосват рекордна 19-а титла в Англия

От iNews.bg

Манчестър Юнайтед постигна знаменит триумф в двубой от 36-ия кръг на Висшата лига и се намира само на една стъпка от рекордна за цялата история на английския футбол 19-а титла. Днес на своя "Олд Трафорд" футболистите на сър Алекс Фъргюсън се наложиха с 2:1 над основния си преследвач Челси и вече имат преднина от шест точки пред настоящите шампиони два кръга преди края на кампанията. Така "червените дяволи" се нуждаят само от една точка в следващите си две срещи в първенството, за да бъдат коронясани като най-успешния английския тим.

Българинът Димитър Бербатов остана на резервната скамейка и не се появи на терена, а в негово отсъствие точни за Юнайтед бяха Хавиер Ернандес и Неманя Видич през първата. Едно попадение за Челси върна Франк Лампард след почивката, но силите на лондончани не стигнаха за нещо повече от този ключов мач.

Двубоят започна по феноменален начин за "червените дяволи", които успяха да открият резултата още преди да е изминала и една минута от редовното време. Грешка в средата на терена позволи на Юнайтед да организира контраатака, при която Парк Джи Сунг изведе по чудесен начин младият Хавиер Ернандес очи в очи с Петър Чех. При паса на корееца сериозна грешка допусна и бранителят Давид Луис, а младият мексиканец остана хладнокръвен и прати топката в мрежата за 1:0.

В 8-ата минута отново добра изява на Парк позволи на Уейн Рууни да отправи изключително опасен изстрел към вратата, но стражът на гостите успя да избие топката в ъглов удар с последни сили. Две минути по-късно Ернандес пък пропусна да се разпише за втори, неуспявайки да уцели центрирана по чудесен начин от Райън Гигс топка.

Последваха още няколко силни минути за момчетата на сър Алекс Фъргюсън, но пропуски направиха Рууни и Валенсия. Така се стигна и до 24-ата минута, когато Неманя Видич направи резултата 2:0 в полза на Манчестър Юнайтед. Централният бранител се ориентира най-добре в наказателното поле и наказа Чех след чудесни действия на Гигс, излъгал бранител на "сините" и доставил перфектна топка към своя съотборник в малкото наказателно поле.

Настоящите шампиони на Англия опитаха да се върнат бързо в двубоя и покачиха значително оборотите, но Соломон Калу и Дидие Дрогба не успяха да преодолеят Ван дер Саар. В самия край на полувремето домакините имаха сериозни претенции за втори жълт и съответно червен картон на Бранислав Иванович, който извърши второ нарушение, след като вече бе декориран, но смятаният за един от най-добрите съдии в света в момента Хауърд Уеб остана безмълвен.

Втората част отново започна изключително динамично и за двата тима, а първото по-интересно положение отново бе свързано с бурни негативни реакции по адрес на съдийството в щаба на Манчестър Юнайтед. Центриране на Антонио Валенсия срещна ръката на Франк Лампард в наказателното поле, но главният рефер на мача не посочи бялата точка.

Последваха няколко по-силни минути за Челси, които в крайна сметка доведоха и до попадение във вратата на Юнайтед в 68-ата минута. В негов автор се превърна Франк Лампард, който бе оставен непокрит в малкото наказателно поле от слабо подредената отбрана на "червените дяволи" след центриране на Рамиреш, отклонено с глава от Иванович.

Само две минути по-късно грешка на Ашли Коул позволи на Ернандес да се измъкне, да нахлуе в наказателно поле и да пусне къв Уейн Рууни. Англичанинът обаче остана пред топката и със сетни усилия от легнало положение се опита да я насочи към вратата, но самоотвержена изява на Алекс предотврати сигурен трети гол във вратата на Челси.

В 82-ата минута отново Уейн Рууни имаше две поредни възможности за гол, но първо се забави нахлувайки в наказателното поле и позволи бранителите на Челси да изчистят, а след това ударът му бе избит в ъглов удар, след който не последва нищо опасно. В заключителните минути два сериозни пропуска направи и Хавиер Ернандес. Мексиканският голмайстор не намери добре топката с глава в 87-ата минута и не успя да реализира, въпреки че бе оставен сам, а малко по-късно стреля слабо и с крак.

Така въпреки демонстрирания силен дух от страна на футболистите на Челси, които опитаха финален натиск, бранителите на Юнайтед не позволиха да се стигне до по-сериозни голови опасности и спечелиха изключително ценна победа в борбата си за влизане във вечната история на английския футбол.

"Червените дяволи" имат 76 точки, което е с цели шест повече от Челси два кръга преди края. В оставащите мачове срещу Блекпул на "Олд Трафорд" и като гост на Блекбърн, Димитър Бербатов и компания ще се нуждаят само от една точка, за да си осигурят официално 19-а титла на Англия.

Водещи

Най-четени