Марк Селби продължава напред в Шампионата на Обединеното кралство 02.12 | 15:13

Веселяка от Лестър се справи с младока Майкъл Уайт, а Греъм Дот надви Мартин Гулд

От Даниел Любомиров

Световният номер 2 Марк Селби и световният шампион от 2006-та година Греъм Дот преодоляха трудно първите си препятствия в Шампионата на Обединеното кралство, но все пак продължават напред в престижната надпревара в Йорк.

Бившият лидер в ранглистата Селби се справи със съпротивата на Майкъл Уайт с победа 6:3, като съперникът му впечатли зрителите в Барбикана и индикира, че в бъдеще може да създава все повече проблеми на топ играчите.

21-годишният уелсец изнерви докрай Селби в първите 3 фрейма, като отсъпи с 0:2 в началото, но Марк трябваше да спечели спора във втората част с точен удар по последната черна топка. В третия фрейм пък Уайт направи впечатляваща серия от 82 и успя да намали резултата до 1:2.

В крайна сметка Селби осъзна, че ще трябва значително да повиши нивото си около масата, за да преодолее младока, при което успя да влезе в нужния ритъм. В крайна сметка световният номер 2 направи и сенчъри брейк от 105 точки, за да затвори мача при резултат 6:3 и да се класира за осминафиналите.

Това беше 9-ият брей над 100 точки в турнира до момента, като лидер по този показател е Стивън Магуайър с три "стотици", едната от които е най-голямата в UK Championship - 131.

Вчера Джон Хигинс и Бари Хоукинс също продължиха напред в надпреварата след победи над Майкъл Холт и Лианг Венбо.

Най-голямата изненада до момента в турнира е отпадането на първия високопрофилиран състезател - Динг Жунуи, който отстъпи на Раян Дей.

Световният шампион от 2006-та година Греъм Дот успя на се справи с Мартин Гулд с трудна и драматична победа 6:5, за да отстрани победителя от UK PTC 2.

Дот и Гулд не направиха сенчъри брейкове, но това не се отрази зле на качеството на мача, а 35-годишният шотландец направи обрат, за да се добере до победата.

Водещи

Най-четени