Матеус: Отново загубихме заради индивидуални грешки 07.09 | 08:00

Германският специалист не остана доволен от тактическата дисциплина на своите футболисти, след снощното поражение с 1:3 от Швейцария в евроквалификация

От Константин Симидчийски

Наставникът на България Лотар Матеус заяви след загубата с 1:3 от Швейцария, че индивидуалните грешки на футболистите са попречили на българите да вземат нещо от този двубой.

"Загубихме за пореден път заради индивидуални грешки на наши футболисти. Не играхме достатъчно умно и когато направиш тези грешки, нямаше как да не загубим. Когато имаме някакъв тактически план е хубаво всички да го следват. За съжаление това не се случи. Някои бяха разсеяни и мислите им бяха другаде. С такива грешки, каквито допуснахме и при трите гола, не можем да очакваме нищо добро", обясни германецът.

"Първото попадение дойде след грешка при подреждането ни, второто падна след като Занев се подхлъзна, а при третото Ивелин Попов просто поднесе топката на противников състезател. Идеята беше да приканим швейцарците в нашата половина и да търсим контраатаката. Имахме тези шансове, но не се възползвахме от тях.

"Като погледнем глобално на мача днес ще видим, че получихме голове в последните минути на полувремената, което означава липса на концентрация. С главата си футболистите вече са в съблекалнята, а не на терена където трябва да бъдат".

Говорихме през цялото време между двата мача с Англия и Швейцария, че трябва да бъдем по компактни в защита. Но на някои играчи явно акълът им беше на друго място. Успявахме да играем добре в защита от време на време, но не така както ни се искаше на нас. В много от тези играчи- да, виждам бъдеще, но някои от тях не са в добра форма и в добра кондиция. Първенствата вече започнаха и защо е така, нямам обяснение. Отделно от това им липсва страст, а това е нещо, без което не може да се играят международни мачове", допълни той.

"Изравнителният гол преди почивката беше много тежък шок за отбора. Сигурен съм, че футболистите, ако бяха следвали нашата тактика нямаше да получим този гол и мачът да започне от начало в края на първото полувреме. Хубаво е да виждаме реално нещата. Швейцария има правилна концепция за футбола и я развива вече от 16 години.

В Швейцария се работи много с младите, нещо което на нас ни липсва много. Те имат тази програма от 16-18 години и сега берат плодовете й. Но те работят с децата много усърдно, тренират без да се отклоняват от пътя. За тях е важно да изградят качества за игра един срещу един, техника, а ние нямаме това", каза още Лотар Матеус.