България допусна обрат и загуби с 1:3 от Швейцария 06.09 | 23:36

Българите поведоха с гол на Иванов, но домакините обърнаха с хеттрик на Шакири

От Краси Киров

България допусна загуба от тима на Швейцария с 1:3 като гост в среща от група G на евроквалификациите.

Българите изиграха добър двубой и могат да съжаляват, че не си тръгнаха с поне една точка от "Сейнт Якоб". В герой за швейцарците се превърна 19-годишния Шакири, който отбеляза хеттрик.

"Лъвовете" започнаха много добре двубоя и смълчаха трибуните в 11-та минута, когато Иван Иванов откри резултата. Все пак нашите сбъркаха в края на първото полувреме, когато Шакири изравни резултата.

След това в средата на втората част отново Шакири бе оставен непокрит в наказателното поле и направи резултата 2:1. Веднага след гола българите останаха с човек по-малко заради червен картон на Живко Миланов. Третият гол за домакините падна в последната минута на мача, когато Шакири прониза българската врата със страхотен удар извън наказателното поле.

Мачът ще се запомни със 103-ия официален двубой с националната фланелка на Стилиян Петров, който вече е рекордьор по този показател, задминавайки шефа на БФС Борислав Михайлов. Този двубой може да бъде разглеждан и като битка между наставниците Лотар Матеус и Отмар Хитцфелд, които се познават много добре от времето, когато Хитфелд водеше Байерн (Мюнхен).

Срещата започна спокойно и в 3-та минута Мехмеди излезе отдясно след пас на Гьокхан Инлер, но удара му мина на сантиметри от страничната греда. Постепенно българите задържаха топката повече и се опитаха да се задържат пред наказателното поле. Мартин Петров след добро двойно подаване с Благо Георгиев, центрира опасно, но Иванов бе блокиран, а след това извърши и нарушение.

В 8-та минута дойде и най-чистотo положение за България до момента. Мартин открадна една топка, напредна в половината на домакините и центрира на близката греда, където защитник изби точно пред Генков топката в корнер. При изпълнението на ъгловия удар обаче падна и гола за България. Марто центрира към близката греда, където Стилиян Петров изскочи и стреля към вратата, където Диего Беналио успя да избие в краката на Иван Иванов и той от два метра отбеляза за 1:0.

Швейцарците бяха в изпаднали в нокдаун след гола. Шакири пробва с далечни удари да изненада Михайлов, но това само показваше прекомерното му желание. В 21-та минута и Ники Михайлов се намеси при опасно центриране на Шакири. Срещата се поизнерви, като Благо получи незаслужен жълт картон. В края на полувремето швейцарците натиснаха нашите, а и българите приеха по-спокойно играта в последните минути. В последната минута Михайлов излезе добре при едно центриране в наказателното поле.

Швейцарците обаче изравниха в даденото от съдията четири минутно продължение на първото полувреме. След добра комбинация между Шекири и Дердиок първия излезе на добра позиция и веднага прати топката в мрежата на Михайлов. Така българите не успяха да задържат преднината си от един гол до почивката, с което да увеличат шансовете си за нещо повече в мача.

Второто полувреме домакините започнаха силно, докато българите някак си оставяха съперниците ни да разиграват повече. В 48-та минута Дердиок бе близо до втория гол, след като стреля опасно в аут от пряк свободен удар. Седем минути по-късно опасна атака на швейцарците отдясно отново отвори възможност за Мехмеди, но след рикошет топката излезе в корнер. Ивелин Попов от своя странa стреля в аут с удар извън наказателното поле.

Изглеждаше, че България удържа първоначалния натиск и започна да поглежда към наказателното поле на швейцарците. Мартин Петров бе заменен от Владимир Гаджев. Точно тогава обаче падна втория гол на швейцарците. След бърза контра топката попадна в Шакири отдясно, който с диагонален удар прати топката зад Михайлов за 2:1.

Tогава дойде и още по-лошия момент за българите, след като Живко Миланов спъна Гьокхан Инлер в началото на една контраатака за домакините и принуди съдията да му покаже втори жълт картон. Този картон вдъхнови за момент швейцарците, но българите заиграха в голяма преса последните десет минути. Матеус направи и втората си смяна, която бе по-скоро принудителна защото в игра се появи Николай Бодуров, който замени Цветан Генков.

Страхотен удар на Стенли принуди Беналио да избие в корнер в 82-та минута. След ъгловия удар се стигна до разбъркване в малкото наказателно поле, като Иван Иванов бе близо до втория си гол в мача, но съдията даде фаул в нападение, въпреки че Сендерос избута българина. В последната минута Шакири вкара много красив гол от 20 метра, като заби топката в горната греда и тя влезе в мрежата зад Михайлов.

Така България изпусна тима на Швейцария и допусна четвърта загуба в евроквалификациите, като българите остават на 4-то място с актив от 3 точки.

Водещи