Миналогодишният шампион отпадна от рали Дакар, Ценков завърши 15-и 11.01 | 10:06

Петър Ценков отново е имал проблеми с машината си, но все пак продължава участието си в надпреварата, като засега е на последното 16-то място в класирането

От Мариян Найденов

Българският пилот Петър Ценков, който въпреки многото технически проблеми, все пак успя да стартира и завърши деветия етап на рали Дакар, като финишира с 15-о време. Ценков отново е имал проблеми с машината си, но все пак продължава участието си в надпреварата, като засега е на последното 16-то място в класирането.

Иначе при четириколките двамата братя Патронели отново доминираха по трасето, като Алехандро грабна поредна етапна победа, а Маркос финишира на 1:02 минути след него. Трети на цели 44:07 минути след тях завърши сънародникът им Томас Мафей. Тримата аржентинци са окупирали и първите места в генералното класиране - Алехандро е лидер с аванс от 1:19:59 часа пред брат си Маркос, а Мафей е трети - с 1:50:12 часа изоставане.

Десетият ден на Дакар ще се запомни най-вече с отпадането от надпреварата на миналогодишния шампион при автомобилистите Насер Ал-Атия. Катарецът и тази година бе сред най-бързите пилоти в престижното офроуд състезание, но постоянните технически проблеми в крайна сметка го отказаха от по-нататъшно участие. След отпадането си Ал-Атия се зарече, че следващата година ще се върне за победата, но не и с Hummer.

Иначе етапа спечели Роби Гордън (Hummer), който изпревари с 1:38 минути лидера във временното класиране Стефан Петерхансел с MINI и се доближи само на 5:58 минути зад него в генералното класиране. Трети финишира Нани Рома (MINI) - на 8:37 минути след Петерхансел, а четвъртото място остана за Кшищов Холовчиц (MINI), който загуби повече от 10 минути от французина, след като се обърна по таван в последната фаза на етапа. В генерално класиране Холовчиц е трети - на 16:49 минути след Петерхансел, а Рома е четвърти - с изоставане от 19:26 минути.

При мотициклетистите Сирил Депре с KTM си върна лидерската позиция след проблемите с калта предишния ден. Той записа третата си етапна победа с аванс от 3:54 минути пред единствения си конкурент - Марк Кома, също с KTM. Този аванс позволи на Депре да дръпне с 2:28 минути пред испанеца във временното класиране, в което двамата водят с повече от 40 минути на третия - Хелдер Родригес (YAMAHA).

При камионите деветият етап бе последен за втория във временното класиране Алес Лопрайс с Tatra. Чехът се обърна три пъти по таван, като при инцидентите единият член на екипажа за кратко е изпаднал в безсъзнание, но за щастие и тримата са се отървали без по-сериозни травми.

Етапът спечели трикратният рали шампион Мики Биазион (IVECO), следван от Ханс Стейси (IVECO), който завърши само на 20 секунди след италианеца, а трети финишира лидерът във временното класиране Джералд де Рой също с IVECO. Холандецът е едноличен лидер с цели 47:32 минути пред сънародника си Ханс Стейси, а Артур Ардавикус с KAMAZ влезе в тройката след отпадането на Лопрайс, като е на 1:06:40 ч. след водача.

Водещи

Най-четени