Мура стигна до 1:1 в София и изхвърли ЦСКА от Европа 26.07 | 21:57

След 0:0 в първия мач в Словения, "червените" отпадат от надпреварата заради правилото за повече голове на чужд терен

От Мариян Найденов

ЦСКА записа една от най-позорните страници в клубната си история, отпадайки още на старта на кампанията си в Лига Европа, след като бе изхвърлен от турнира от скромния отбор на Мура (Словения), за когото това бе дебют в евротурнирите.

Това се случи, след като "червените" завършиха наравно - 1:1 в срещата реванш на Националния стадион "Васил Левски" в София. Така след 0:0 в първия мач в Словения, ЦСКА отпада от надпреварата заради правилото за повече голове на чужд терен.

Всичко се развиваше повече от добре за "армейците", които поведоха с ранен гол на Апостол Попов в 18-ата минута и по всичко личеше, че няма да допуснат изненада срещу непретенциозния си съперник. С напредването на времето обаче пропуските на ЦСКА започваха все повече да тежат, а словенците се възползваха от своя шанс и след една контраатака в 76-ата минута стигнаха до изравнителен гол, който се оказа с цената на класиране напред.

Срещата започна с домакински натиск на обезкървения ЦСКА, който излезе за този мач с група от едва 15 футболисти заради многото контузии и незавършената селекция на "Българска армия". Така "червените" трябваше да търсят гол в отсъствието на типичен централен нападател.

Въпреки това, възпитаниците на Стойчо Младенов се хвърлиха в атаки и успяха да създадат няколко нелоши положения още в първите 15 минути на мача, като удари към вратата на гостите отправиха Антон Карачанаков, Коста Янев и Лукас Саша.

За същото време словенците успяха да се отчетат само с едни пряк свободен удар, но опасност за "армейците" не последва, защото изстрелът на Бохар срещна стената.

Така се стигна до 18-ата минута, когато защитата на Мура капитулира. Футболистите на ЦСКА опитаха заучена комбинация от фаул, която обаче не се получи и топката бе върната назад към Нилсон. Той центрира към далечната греда, където Апостол Попов се пребори с двама словенски бранители и с глава, не остави шансове на вратаря на Мура Филип Дракович с безпощаден удар в долния му десен ъгъл.

След това попадение футболистите на ЦСКА продължиха с натиска си, търсейки втори гол във вратата на съперника си, с който окончателно да решат изхода на сблъсъка. Христо Янев на два пъти опита късмета си с изстрели от дистанция, но те не намериха целта. В 34-ата минута Нджонго Присо направи чудесен пробив, след което нахлу в наказателното поле, но противников защитник успя да избие топката от краката му, тя тръгна заплашително към вратата и Дракович бе принуден да я изчисти в корнер.

Пет минути по-късно (39') Карачанаков се освободи в наказателното поле на Мура, след което стреля много опасно, но топката мина на сантиметри от вратата. В следващата атака на ЦСКА (40') пък късмет нямаше Христо Янев, който опита удар от границата на наказателното поле.

След почивката картината на терена не се промени особено, като въпреки че изоставаха в резултата, гостите от Мура предимно се защитаваха и разчитаха на контраатаки, а тези на ЦСКА водеха играта. Първата по-сериозна опасност се случи в 47-ата минута, когато Абел Анисе стреля силно от около 22-23 метра, но Дракович показа класа и спаси. Две минути по-късно (49') и Карачанаков шутира от дистанция, но ударът му нямаше нужната точност.

Мура отговори с много опасна атака и в 53-ата минута Бохар се озова очи в очи с Томаш Черни, но за радост на вратар, ударът ми мина на сантиметри от гредата.

ЦСКА пропусна уникален шанс да реши всичко в двубоя в 68-ата минута, когато Присо бе намерен от дълбочина, той нахлу в наказателното поле и подаде на намиращия се на чудесна позиция Анисе, който веднага стреля и вече виждаше топката във вратата, но защитник на Мура спаси отбора си, избивайки топката от голлинията.

Малко по-късно (70') Карачанаков за пореден път опита да обстрелва Дракович от дистанция, но вратарят на словенците внимаваше и изби в корнер. Три минути по-късно (73') отново Дракович бе основно действащо лице, спасявайки удар на Христо Янев.

Така се стигна до 76-ата минута, когато футболистите на Мура се възползваха от един от малкото си шансове и успяха да изравнят резултата. При една контраатака Фаич бе изпуснат от защитата на ЦСКА и с техничен удар по земята преодоля Черни за 1:1, потапяйки в мълчание зрителите на "Васил Левски".

Две минути по-късно (78') капитанът Тодор Янчев пропусна да изведе "армейците" отново напред в резултата, след като се озова сам срещу Дракович, но ударът му бе доста неточен. До края на мача футболистите на ЦСКА се хвърлиха напред, но стигнаха само до едно меле в наказателното поле на гостите в 90-ата минута, при което обаче никой не успя да се възползва.

В крайна сметка до ново попадение в мача не се стигна и така ЦСКА отпадна от по-нататъшно участие в евротурнирите за сметка на непретенциозния си съперник. За Мура пък това безспорно бе най-големият успех в клубната им история на европейска сцена. В следващия кръг те ще се изправят срещу украинския Арсенал (Киев).

Водещи